Παρά τα σχέδια των συνδικάτων για ένα ηχηρό «όχι» των φιλάθλων στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οι οπαδοί επικεντρώθηκαν στην εντυπωσιακή επικράτηση της Τουλούζης.Στο « Στάδιο της Γαλλίας» έξω από το Παρίσι, ήταν επικεντρωμένη η προσοχή των Γάλλων χθες το απόγευμα, όπου διαδραματιζόταν ο τελικός ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Γαλλίας, ανάμεσα στις ομάδες των πόλεων Τουλούζ και Ναντ. Και ενώ ο αγώνας πήρε τελικά την εκπληκτική τροπή 5-1 υπέρ της Τουλούζης (ύστερα από 66 χρόνια αναμονής), τα συνδικάτα που είχαν ετοιμάσει τη δική τους «ρεβάνς» κατά Μακρόν απέτυχαν, ο δε πρόεδρος υποχρεώθηκε σε «υψηλό περιορισμό» στις κερκίδες.

Αποτελεί παράδοση στη Γαλλία, η παρουσία του προέδρου στον τελικό του Κυπέλλου. Έτσι οι πολέμιοι του συνταξιοδοτικού περίμεναν τον Εμμανουέλ Μακρόν προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι με 10.000 σφυρίχτρες και κόκκινες κάρτες. Το σχέδιο ήταν στο 49΄ να σφυρίζουν υψώνοντας τις κόκκινες κάρτες κατά του γάλλου προέδρου. Συμβολικό το 49, είναι αναφορά στο άρθρο που επέτρεψε στην κυβέρνηση να περάσει το συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία και που ουδέποτε το αποδέχθηκαν οι Γάλλοι.

Χαμηλό προφίλ και διακριτικότητα Μακρόν

Εκείνη τη χρονική στιγμή όμως στο 49' υπήρχε μεγάλη ένταση στο Στάδιο με τα πρώτα δείγματα υπεροχής της Τουλούζης. Έτσι από το σύνολο των 78.000 θεατών λίγες σφυρίχτρες ακούστηκαν και ακόμα λιγότερες οι κάρτες που υψώθηκαν. «Τελικά νίκησε το σπορ» θα πουν πολλοί, κυρίως όσοι δεν θέλουν το μπλέξιμο των εργασιακών προβλημάτων και της κοινωνικής γκρίνιας, με τον αθλητισμό.

Βεβαίως στην αποδυνάμωση των αντιδράσεων βοήθησαν και οι αυστηροί έλεγχοι στις εισόδους κυρίως για σφυρίχτρες, αλλά και η συμπεριφορά του Εμμανουέλ Μακρόν που έδειξε χαμηλό προφίλ και διακριτικότητα: Μακριά από τις γιγαντοοθόνες, ο πρόεδρος χαιρέτησε τους παίκτες στο διάδρομο έξω από τα αποδυτήρια, αντί να κατέβει στο γκαζόν και απένειμε το Κύπελλο από τις κερκίδες. Είδωμεν ποιες νέες τροπές θα μπορούσε να έχουν, για τον πρόεδρο, οι αυριανές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, που τα συνδικάτα τη θέλουν «ιστορική».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ