Η τελετή αναγόρευσης Επίτιμου Διδάκτορα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’ έγινε το απόγευμα της
19 Δεκεμβρίου 2013 στην αίθουσα τελετών Albert Long Hall του Πανεπιστημίου Βοσπόρου (πρ. Ροβέρτειος Σχολή) παρουσία
των μελών της Συγκλήτου, Ιεραρχών της Μ.Χ.Ε., των Γενικών Προξένων της Ελλάδος, των Η.Π.Α. και του Ισραήλ, εκπροσώπων
των ιδρυμάτων και κοινοτήτων της Ομογένειας και ακαδημαϊκών. Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. καθ. Νικ. Ουζούνογλου. Η Σύγκλητος του ιστορικού αυτού ακαδημαϊκού ιδρύματος υπερβαίνοντας τον τεχνητό θόρυβο που επιδιώκουν να δημιουργήσουν εθνικιστικοί κύκλοι μέσα στην Τουρκία για την χρήση του όρου «Οικουμενικός», απένειμε τον τίτλο με την ορθή χρήση του τίτλου «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’».

Η απόφαση για την απονομή έγινε μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Περιβαλλοντολογικών Επιστημών με βάση την εξαιρετική συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, την καταπολέμηση της βιομηχανικής ρύπανσης, την διαθεσιμότητα καθαρού νερού προς ευρύτερους πληθυσμούς και την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών. Το σκεπτικό της απόφασης το ανέπτυξε ο καθ. Ορχάν Γενίγκουν, διευθυντής του Ινστιτούτου
Περιβαλλοντολογικών Μελετών. Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Βοσπόρου καθ. Γκιουλαϊ Μπαρμπαρόσογλου αφού ανέγνωσε την απόφαση της Συγκλήτου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«το Πανεπιστήμιο μας ζει σήμερα μια από τις πλέον σημαντικές και ιστορικές του στιγμές καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Ηγέτη της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο, που έχει προσφέρει πολύτιμο έργο σε πολλούς τομείς ώστε ο κόσμος και η κοινωνία να μετασχηματιστεί προς το καλλίτερο προσφέροντας την βοήθεια του προς όλους όχι μόνο ως θρησκευτικός Ηγέτης αλλά και ως ένας πρωτοπόρος προστάτης του περιβάλλοντος». Μετά από την επίσημη απονομή του τίτλου Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου που γιορτάζει τα 150 χρόνια από την ίδρυση του, τόνισε ότι πρέπει να αποτελεί ύψιστο καθήκον των Ιερωμένων η προστασία του περιβάλλοντος. Η Α.Θ.Π. ευχαρίστησε εκ μέρους της Ομογένειας το Ίδρυμα, που παρά τον τεχνικό θόρυβο που δημιουργούν μερικοί παράγοντες στην χώρα, κατά του τίτλου «Οικουμενικός» έλαβε την απόφαση αυτή. Στην συνέχεια η Α.Θ.Π. αναφέρθηκε στην σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος που είναι δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο και μνημόνευσε το πρωτοπόρο έργο του αείμνηστου καθηγητή Κρίτωνα Τσούρη όπως επίσης και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου το κόσμησαν και το κοσμούν πολλοί Ρωμιοί ακαδημαϊκοί.

Καταγραφή στιγμιότυπων από την τελετή μπορείτε να δείτε στον ιστόπο:

http://www.youtube.com/watch?v=6LVt0FtlG0Q

Πηγή: Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ