Πληθωρισμός και αυξανόμενο κόστος ζωής φέρνουν την Βρετανία αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων 30 ετών.Εδώ και μήνες Βρετανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 30 – 40 ετών κάνοντας λόγο για αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, τα καταναλωτικά προϊόντα και το κόστος ζωής γενικότερα.

Από αυτή την εβδομάδα, αυτό το αλυσιδωτό πρόβλημα, δεν θα αφήσει απέξω τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με το συνδικάτο των εργαζομένων στις μεταφορές (RMT) να προειδοποιεί για τις μεγαλύτερες και χειρότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Από σήμερα το βράδυ κιόλας εκατομμύρια επιβάτες σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία θα αντιμετωπίσουν δεκάδες καθυστερήσεις στα τρένα ενώ το συνδικάτο έχει ενημερώσει ότι την Τρίτη 21 Ιουνίου, την Πέμπτη 23 και το Σάββατο 25 θα γίνει μόνο το 20% των δρομολογίων παροτρύνοντας τους ταξιδιώτες να πάρουν τρένο μόνο αν είναι «απόλυτη ανάγκη».

«Παραλύει» η χώρα – τα αιτήματα των συνδικαλιστών

Χαρακτηριστικό του πανικού ότι πάνω από 40.000 εργαζόμενοι στα τρένα θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, με περιοχές στη Σκωτία όπως το Ιβερνές (Inverness), το Αμπερντίν (Aberdeen) και άλλες περιφερειακές περιοχές σε Αγγλία και Ουαλία να μην έχουν καμία απολύτως σιδηροδρομική σύνδεση τις ημέρες της απεργίας. Μάλιστα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα υπάρξει ταλαιπωρία για τους επιβάτες καθώς το ποσοστό των δρομολογίων θα αγγίξει μόλις το 60%.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέχρι την τελευταία στιγμή και σήμερα Δευτέρα όμως φαίνεται πως συνδικαλιστές και διοικήσεις δεν έχουν δώσει τα χέρια σε βασικά ζητήματα. Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες προσφέρουν 3% αύξηση στους μισθούς, ποσοστό που απέχει κατά πολύ από την απαίτηση των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν τουλάχιστον 7%. Επί τάπητος βρίσκεται και το ζήτημα του ωραρίου, το οποίο κινδυνεύει να αυξηθεί από τις 35 ώρες στις 40 ή 44 εβδομαδιαίως. Αυτή η αύξηση του ωραρίου, συν ο εκμοντερνισμός των συστημάτων στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων κάτι το οποίο προσπαθεί να αποτρέψει το συνδικάτο.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου RMT, Μικ Λιντς, απείλησε ότι «θα υπάρξει συνέχιση της απεργίας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα», κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει πάνω 6 μήνες.

Οι πολιτικές αντιδράσεις στην απεργία

Σε όλη αυτή τη συζήτηση η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει απούσα. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς επέμεινε σήμερα από τη μία ότι είναι «μια συζήτηση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών», από την άλλη όμως κατηγόρησε ανοιχτά το συνδικάτο ότι «τιμωρεί εκατομμύρια αθώους ανθρώπους» αφήνοντας παράλληλα αιχμές και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις.

Ως απάντηση, ο αρχηγός των Εργατικών κατηγόρησε με την σειρά του τον Μπόρις Τζόνσον και τον Γκραντ Σαπς ότι «προκαλούν διχασμό» «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» και όχι κατευνάζοντας την κατάσταση.

Το πρωί της Δευτέρας και οι δικηγόροι προανήγγειλαν απεργίες ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται καθηγητές και ιατρικό προσωπικό.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ