«Θερμή υποδοχή» επιφύλαξαν οργισμένοι διαδηλωτές στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στη διάρκεια ανοιχτής συγκέντρωσης στην πόλη Νοϊρουπίν του Βρανδεμβούργου.Η εκδήλωση, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, εντάσσεται σε μία σειρά συγκεντρώσεων, που ο καγκελάριος αποκαλεί «Διάλογο με τους πολίτες».Η πρώτη αντίστοιχη εκδήλωση είχε γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Λίμπεκ της βόρειας Γερμανίας, χωρίς παρατράγουδα, αν και δεν έλειψαν κάποιες μεμονωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Την Τετάρτη στο Νοϊρουπίν η ένταση ήταν πολύ πιο έντονη: περίπου 300 διαδηλωτές σχημάτισαν τη δική τους «αντι-συγκέντρωση» δίπλα στην κυρίως συγκέντρωση του Σολτς και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Ψεύτη» και «Προδότη». Κρατούσαν πλακάτ διαμαρτυρίας και σφυρίχτρες, τις οποίες χρησιμοποίησαν, με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία να μην γίνεται αντιληπτός ο ομιλητής.

Πάντως ο Όλαφ Σολτς δεν θέλησε να διακόψει την ομιλία του. Οϋτε η αστυνομία παρενέβη για να διαλύσει την «αντι-συγκέντρωση», αν και ήταν έντονη η παρουσία της στην κεντρική πλατεία του Νοϊρουπίν. «Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ελεύθερα τη γνώμη του, αλλά καμία συγκέντρωση δεν έχει δικαίωμα να ενοχλεί άλλη συγκέντρωση», δηλώνει εκπρόσωπος της αστυνομίας. Τοπικό στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δήλωσε στην εφημερίδα Märkische Allgemeine Zeitung ότι μία μεταφορά της συγκέντρωσης σε κλειστό χώρο δεν θα είχε νόημα, γιατί «αυτές οι συγκεντρώσεις πρέπει να κρατήσουν τον ανοιχτό, συμμετοχικό τους χαρακτήρα».

Προβληματισμός για την AfD

Πριν από την ομιλία Σολτς αριστερές, αλλά και ακραίες δεξιές οργανώσεις καλούσαν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την Zeit Online πάντως, οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές στο Νοϊρουπίν φαίνονταν να είναι οπαδοί του εθνολαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Τον περασμένο χειμώνα οπαδοί, αλλά και στελέχη της AfD είχαν δώσει το παρών σε κινητοποιήσεις των αρνητών της πανδημίας ή του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Κάποιοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Εξαγγελίες για νέες ελαφρύνσεις

Επί της ουσίας ο καγκελάριος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα πολιτών στο Βρανδεμβούργο, εξήγγειλε νέες ελαφρύνσεις, πέραν των δύο «πακέτων» ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, αναφέροντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν «εντός των ημερών». Αφού απαντήθηκαν τα ερωτήματα και ενώ η «αντι-διαδήλωση» διαλυόταν, ο Σολτς παρέμεινε στον χώρο της συγκέντρωσης, βγάζοντας φωτογραφίες με τους παριστάμενους.

Λίγο αργότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης ο καγκελάριος ανακοίνωσε την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από 19% στο 7% μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Κατά τον ίδιο, το μέτρο «θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω» την επιβολή του «ειδικού τέλος» που μετακυλίει στην κατανάλωση το αυξημένο κόστος των εισαγωγών μετά τη δραστική μείωση της ενεργειακής τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ είχε μάλιστα υπενθυμίσει στον Σολτς, στη συγκέντρωση του Βρανδεμβούργου, ο διευθυντής της τοπικής δημοτικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, Τόραλφ Ούμπαχ.

Γιάννης Παπαδημητρίου (dpa, ARD, MAZ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ