Παρά την ελαφρά μείωση των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού, η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί έντονη ανησυχία. Ο υπ. Υγείας Λάουτερμπαχ κάνει λόγο για “αόρατη δυναμική”.Λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά έντονη είναι η ανησυχία και στη Γερμανία για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στη Γερμανία. Αν και ο γενικός δείκτης θετικότητας επτά ημερών καταγράφει μείωση έχοντας μειωθεί στο 205,5, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να φτάνει τις 40.000 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Από αυτά πάνω από 3.200 είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία τείνει να γίνει κυρίαρχη και στη Γερμανία. Μάλιστα μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο, αναφέρει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης αυξήθηκαν κατά 45% μέσα σε μια ημέρα.

Μάλιστα από την πρώτη καταγραφή κρούσματος μετάλλαξης Όμικρον στη Γερμανία στα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί συνολικά 10.000 περιπτώσεις της μετάλλαξης. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία -το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο – τη Βαυαρία και το Αμβούργο.

Λάουτερμπαχ: «Αόρατη» η δυναμική της Όμικρον

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild κάνει λόγο για «αόρατη δυναμική της μετάλλαξης Όμικρον», γεγονός που προκαλείνέα ανησυχία για την πορεία και διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία.

Ωστόσο πολλοί ασκούν κριτική στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για ελλείψεις και καθυστερήσεις στην καταγραφή νέων κρουσμάτων τις μέρες των γιορτών, γεγονός που εμποδίζει και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την ταχύτητα μετάδοσης της Όμικρον αλλά και την ακριβή εκτίμηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Πιθανή εξασθένηση το 2022 – Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη

Σύμφωνα πάντως με τον Γερμανό επιδημιολόγο Τίμο Ούλριχς είναι πιθανό εντός του 2022 η πανδημία του κορωνοϊού να εξασθενήσει ως αποτέλεσμα της μαζικής διάδοσής της στον πληθυσμό και του εμβολιασμού. «Ενδέχεται μέσα στο 2022 ο κορωνοϊός υπό τη μορφή της μετάλλαξης Όμικρον να χάσει τη δυναμική της πανδημίας» εκτιμά ο Γερμανός ειδικός.

Ο Ούλριχς θεωρεί επίσης σημαντικούς παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν στην εξασθένηση της πανδημίας, τον πλήρη εμβολιασμό, πιθανώς και την τέταρτη δόση εμβολίου. Ο Γερμανός ειδικός δεν αποκλείει ωστόσο την εμφάνιση και νέας, πιο επιθετικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία θα μπορούσε πάλι να αλλάξει τα δεδομένα.

Δήμητρα Κυρανούδη (DW, Dlf, tagesschau.de, ntv)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ