Με τις παραχωρήσεις που διασφάλισε από την ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ελπίζει ότι η πλειοψηφία των βουλευτών θα δώσει το βράδυ στο κοινοβούλιο πράσινο φως στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.Με νέα δεδομένα που διασφαλίζουν την προσωρινότητα του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, η Τερίζα Μέι καταθέτει στη Βουλή την ανανεωμένη συμφωνία που επετεύχθη αργά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μεταξύ της βρετανίδας Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης, ο Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Τζέφρι Κοξ, γνωμοδότησε ότι τα νέα δεδομένα δεν διασφαλίζουν την μονομερή αποχώρηση της Βρετανίας από το backstop, σε περίπτωση που η ΕΕ τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά την διάρκεια του. Πρόκειται για μια σιβυλλική γνωμοδότηση η οποία βασίζεται σε υποθετικές καταστάσεις, που δεν είναι σαφές, εκ προοιμίου πως και αν θα επηρεάσει τους επικριτές της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες επιμένουν πως αυτή είναι η τελευταία προσφορά τους. «Δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες ερμηνείες επί των ερμηνειών για το backstop. Ή θα ψηφιστεί η συμφωνία ή δεν θα υπάρξει Brexit», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Τερέζα Μέι πρόσθεσε, ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία για τους βουλευτές να αρθούν στο ύψος της αποστολής τους, ώστε να μην πέσει η χώρα στο κενό».

Σε περίπτωση καταψήφισης θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες

Οι νέες προτάσεις αναφέρονται: Πρώτον, στην εφαρμογή κοινού ερμηνευτικού οργάνου το οποίο θα διασφαλίζει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης της εμπορικής συμφωνίας στα επόμενα δύο χρόνια η ΕΕ δεν θα ενεργοποιήσει το backstop. Στην αντίθετη περίπτωση η Βρετανία θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει σε ανεξάρτητη διαιτησία.

Δεύτερον, στην πολιτική διακήρυξη θα προστεθεί ότι οι δύο πλευρές θα επεξεργαστούν νέες τεχνολογίες ελέγχου των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία, που θα ακυρώνουν το backstop έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Ουσιαστικά με αυτή τη δέσμευση δίνεται εμμέσως η ημερομηνία εκπνοής του backstop που ζητούσαν οι Ενωτικοί Προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας και οι 100 ευρωσκεπτικιστἐς τόριδες που καταψήφισαν την συμφωνία τον Ιανουάριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της νομικής ασάφειας, των εντυπώσεων των κέντρων και παράκεντρων εξουσίας, η Τερέζα Μέι, ετοιμάζεται για μια νέα μάχη στο Κοινοβούλιο. Αν πετύχει να εξασφαλίσει την θετική ψήφο της πλειοψηφίας θα έχει εξασφαλίσει και το πολιτικό μέλλον της. Στην αντίθετη περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα για την ίδια είναι ανοιχτά.

Στην περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας, σήμερα το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες. Η πρώτη την Τετάρτη θα αποφασίσει αν θα υπάρξει αποχώρηση δίχως συμφωνία. Η δεύτερη την Πέμπτη, θα αποφασίσει την μονομερή αναβολή του άρθρου 50, της ημερομηνίας αποχώρησης.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ