Γιάννης Δελόγλου

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Θεσσαλονίκη. Με μαντρωμένη τη σκέψη τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμα πολλές Υπηρεσίες στη χώρα μας. Υποχρεωτική η ταυτότητα που περιέχει όλα τα στοιχεία τού κατόχου το πλέον απαραίτητο δελτίο αλλά και αξιόπιστο, για να τα ταξιδέψει με αυτό ο κάτοχος του σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε άλλες όπως Αλβανία, Τουρκία, αντικατέστησε και αυτό ακόμα το διαβατήριο. Υποχρεωτικός και ο αριθμός φορολογικού μητρώου Α.Φ.Μ. Δικαιολογημένα και εδώ αλλά ενώ δεν τους έφταναν αυτές οι δύο κατηγορίες πιστοποίησης των στοιχείων σου, τώρα ζητούν ένα ακόμα δελτίο βεβαίωσης με τα στοιχεία σου που θεωρείτε υποχρεωτικό. Χωρίς αυτό δεν μπορείς να αποσπάσεις ακόμα και συνταγές φαρμάκων από το ασφαλιστικό σου ταμείο ή από τον γιατρό του ασφαλιστικού ταμείου. Χωρίς αυτό το δελτίο δεν μπορείς να τελειώσεις καμιά δουλειά που να έχει σχέση με υπηρεσία. Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα στην πατρίδα μας, κανείς δεν εξηγεί γιατί εφαρμόστηκε ένα επιπρόσθετο δελτίο τακτοποίησης στοιχείων την στιγμή μάλιστα  με τα μέσα που διαθέτει η κάθε Υπηρεσία γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες του ατόμου που απευθύνεται  προς αυτήν.

Το νέο δελτίο ονομάζεται Α.Μ.Κ.Α. δηλαδή Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, που αρχίζει με την ημερομηνία γέννησης του κατόχου και λήγει με τον αριθμό μητρώου.

Για να μην βρεθούν προ απροόπτου οι Έλληνες  ομογενείς του εξωτερικού και επισκεπτόμενοι την Ελλάδα θελήσουν να διεκπεραιώσουν κάποια εκκρεμότητα τους σε υπηρεσία, καλό θα είναι να επισκεφτούν ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) με την ταυτότητά τους και διεύθυνσή κατοικίας στην Ελλάδα, για να αποκτήσουν τον Α.Μ.Κ.Α., χωρίς βέβαια καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον δε θα βρεθεί άλλος τρόπος τακτοποίησης στοιχείων σε μια χώρα όπου ζουν ανεξέλεγκτα αμέτρητες χιλιάδες αλλοδαπών – λαθρομεταναστών, όταν μάλιστα οι Έλληνες είναι κάτοχοι δελτίου Ταυτότητας. Για όσους δικαιολογούν αυτά το μέτρο με το αιτιολογικό ότι είναι εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους πληροφορούμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ