Πλούσιο θέαμα στη Μπούντεσλιγκα με τη Μπάγερν Μονάχου να πλησιάζει στην κορυφή και το «ντέρμπι της Δύσης» στο Λεβερκούζεν να προσφέρει έντονα συναισθήματα και επτά γκολ!Λειψία-Μπάγερν 1-4. Σαν σίφουνας πέρασαν οι Βαυαροί από την έδρα της πάντα υπολογίσιμης Λειψίας, που τερμάτισε δεύτερη στην περσινή Μπούντεσλιγκα, αλλά φέτος έχει πετύχει μόνο μία νίκη σε τέσσερα παιχνίδια. Λεβαντόφσκι, Μουσιάλα, Σανέ και Τσούπο Μότινγκ ήταν οι σκόρερ των πρωταθλητών, με τον Σανέ να «ανεβάζει στροφές» για μία ακόμη φορά και να δέχεται το χειροκρότημα της εξέδρας. Οι Ανατολικογερμανοί κοίταξαν τον αντίπαλο στα μάτια, πέτυχαν ένα θεαματικό γκολ, είδαν να ακυρώνεται ένα δεύτερο γκολ σε οριακή φάση οφσάιντ, αλλά τελικά παραδόθηκαν στην υπεροχή της Μπάγερν, την οποία μάλιστα αναγνώρισε, με απόλυτη αντικειμενικότητα και ψυχραιμία, ο νέος προπονητής Τζέσι Μαρς. «Νομίζω ότι η Μπάγερν είχε απλά περισσότερη ποιότητα στο παιχνίδι της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός κόουτς. «Ειδικά σε συγκεκριμένες φάσεις πίεσε περισσότερο, ήταν πιο επικίνδυνη. Αλλά κι εμείς δεν παίξαμε άσχημα. Κάναμε την προσπάθειά μας, ο κάθε παίκτης έπαιξε καλά, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε, όσο δύσκολο και αν είναι να το παραδεχτούμε, ότι αυτή τη στιγμή η Μπάγερν είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από μας…»

Ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, καθώς η φετινή Μπάγερν παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη στη Μπούντεσλιγκα, με συνταγή …Λειψίας. Γιατί όχι μόνο πήρε μετεγγραφή για το Μόναχο ο περσινός προπονητής της Λειψίας Γιούλιαν Νάγκελσμαν για να γίνει σήμερα «ο πιο ακριβός προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου», αλλά πήρε μαζί του και τρεις από τους καλύτερους παίκτες της πρώην ομάδας του. Οπαδοί της Λειψίας γιουχάισαν τον Νάγκελσμαν όταν εμφανίστηκε στο γήπεδο. Εξοργίστηκαν ακόμα περισσότερο όταν είδαν και τον περσινό αρχηγό της Λειψίας, Μαρσέλ Ζάμπιντσερ, να μπαίνει αλλαγή με τη φανέλα της Μπάγερν και να …ταλαιπωρεί την προηγούμενη ομάδα του. Πάντως ο ίδιος ο Ζάμπιντσερ αντιμετώπισε τις αποδοκιμασίες με απόλυτο επαγγελματισμό: «Γνώριζα ότι θα αντιμετωπίσω μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση» δήλωσε ο Αυστριακός παίκτης, που θεωρείται από τα ανερχόμενα μεγάλα αστέρια της Μπούντεσλιγκα. «Απογοητεύτηκα λίγο. Είχα περάσει πολύ καλά στη Λειψία, αλλά ήμουν κι εγώ εντάξει στις υποχρεώσεις μου, νομίζω. Αυτά συμβαίνουν βέβαια όταν βγαίνουν έντονα συναισθήματα στο παιχνίδι, ευτυχώς κερδίσαμε και αυτό είναι που μετράει…»

Το γκολ της χρονιάς

Όμως το καλύτερο παιχνίδι της αγωνιστικής δεν έγινε στη Λειψία, αλλά στο «ντέρμπι της Δύσης» με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν να υποδέχεται τη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Και οι δύο ομάδες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μπουντεσλίγκα τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να καταφέρουν να «εκθρονίσουν» την Μπάγερν Μονάχου. Το Σάββατο τα έδωσαν όλα. Τρεις φορές έμεινε πίσω στο σκορ η Μπορούσια, τρεις φορές κατάφερε να απαντήσει και τελικά έφυγε νικήτρια από το Λεβερκούζεν με 4-3, μετά από διαμφισβητούμενο πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο «συνήθης ύποπτος», ο Νορβηγός Έρλινγκ Χάαρλαντ. Είχε μάλιστα προηγηθεί άλλη διαμφισβητούμενη φάση, στην οποία η Μπορούσια «γλύτωσε» σχεδόν σίγουρο πέναλτι εις βάρος της. Αγανακτισμένος ο μέσος της Λεβερκούζεν Κερέμ Ντεμιρμπάι, δήλωσε μετά τον αγώνα: «Ήταν σίγουρα ένα δραματικό παιχνίδι, με πολύ εντατικό ρυθμό. Όταν παίζεις σε τόσο κορυφαίο επίπεδο, τελικά τα πάντα κρίνονται σε λεπτομέρειες, Αλλά σήμερα έπαιξε ρόλο και η διαιτησία…»

Στη διαιτησία δεν θέλησε να σταθεί ο προπονητής των ηττημένων, Γκεράρντο Σεοάνε, προτιμώντας να επισημάνει ότι «αυτά είναι τα παιχνίδια για τα οποία ο κόσμος πληρώνει εισιτήριο, για τα οποία θέλει να έρχεται στο γήπεδο». Η Λεβερκούζεν παρουσιάστηκε σε μεγάλη φόρμα, αλλά ατύχησε να έχει απέναντί της όχι μόνο τον ασταμάτητο Έρλινγκ Χάαρλαντ, αλλά και έναν ιδανικό παρτενέρ του στην επίθεση, τον Γιούλιαν Μπραντ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, που όμως είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, ταλαιπωρήθηκε για εξωγηπεδικούς λόγους, ενώ πρόσφατα είχε νοσήσει και με κορωνοϊό. Το Σάββατο όχι μόνο επέστρεψε δριμύτερος, αλλά πέτυχε και το καλύτερο γκόλ της αγωνιστικής, ίσως και της χρονιάς: κοντρόλ της μπάλας με το τακουνάκι μπαίνοντας στη μικρή περιοχή και σουτ στην κίνηση που άφησε άναυδο τον τερματοφύλακα της Λεβερκούζεν. «Νομίζω ότι και οι δύο ομάδες άξιζαν να πάρουν τη νίκη» δήλωσε ο Γιούλιαν Μπραντ μετά τον αγώνα. «Είμαστε τυχεροί που πήραμε το πέναλτι, κάναμε το 4-3 και το κρατήσαμε μέχρι το τέλος. Μάλιστα μετά το 4-3 η Λεβερκούζεν έχασε μία μεγάλη ευκαιρία. Είχε πολλές εναλλαγές αυτό το παιχνίδι. Αλλά ευτυχώς: τέλος καλό, όλα καλά»

Πρωτοπόρος η Βόλφσμπουργκ

Στην κορυφή της βαθμολογίας παραμένει η πάντα αξιόμαχη Βόλφμπουργκ, η οποία, το Σάββατο, κέρδισε εκτός έδρας τη νεοφώτιστη Γκρόϊτερ Φιρτ με 1-0. Με ανανεωμένη ενδεκάδα η Μάιντς πέτυχε μία απρόσμενη εκτός έδρας νίκη απέναντι στην Χόφενχαιμ με 2-0. Ισόπαλα έληξαν τα άλλα δύο παιχνίδια του Σαββάτου: Φράιμπουργκ Κολωνία 1-1 και Ουνιόν Βερολίνου – Άουγκσμπουργκ 0-0. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης- αντιπάλου του Ολυμπιακού στο φετινό Europa League- απέναντι στη Στουτγάρδη το απόγευμα της Κυριακής.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ