Αντιδράσεις στο Λονδίνο για την επέμβαση της αστυνομίας σε εκδήλωση για τη δολοφονημένη Σάρα Έβεραρντ, αλλά και ανησυχία για την αυξανόμενη βία σε βάρος γυναικών.Έντονη κριτική από όλο το πολιτικό φάσμα δέχεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους εκατοντάδες διαδηλωτές στη χθεσινοβραδινή ολονύχτια συγκέντρωση στη μνήμη της Σάρα Έβεραρντ, περνώντας χειροπέδες, σπρώχνοντας γυναίκες διαδηλώτριες από το σημείο και προχωρώντας τελικά σε τέσσερις συλλήψεις. Φωνές από την αντιπολίτευση ζητούν ακόμα και την παραίτηση της αρχηγού της αστυνομίας, Κρεσίντα Ντίκ, για τους χθεσινούς χειρισμούς της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Κάαν χαρακτήρισε τις εικόνες «απαράδεκτες» και ζήτησε «επειγόντως εξηγήσεις» από την ηγεσία της αστυνομίας.

Από τη πλευρά της η αστυνομία, μέσω της εκπροσώπου της Χέλεν Μπολ, αναγνώρισε τη κριτική που δέχεται, υπερασπίζοντας και χαρακτηρίζοντας όμως τις ενέργειες των αστυνομικών απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών, λόγω της πανδημίας. Η επίσημη αναφορά της αστυνομίας θα ελεγχθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από απαίτηση της Υπουργού Πρίτι Πατέλ.

Πόσο ασφαλείς είναι οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το βράδυ του Σαββάτου πάνω από 1000 πολίτες, κυρίως γυναίκες, συγκεντρώθηκαν στο Clapham Common του Νότιου Λονδίνου, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Σάρα, η οποία εξαφανίσθηκε από τη περιοχή στις 3 Μαρτίου. Η ένταση ξεκίνησε μετά από αποδοκιμασίες προς στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, καθώς η συγκέντρωση έλαβε διαστάσεις διαμαρτυρίας κατά της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και της ασφάλειας των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 118 γυναίκες τον τελευταίο χρόνο έχουν δολοφονηθεί από άντρες, είτε εντός σπιτιού είτε από επιθέσεις στον δρόμο.

Βασικός ύποπτος για την απαγωγή και δολοφονία της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ είναι ο 49χρονος εν ενεργεία αστυνομικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Γούεϊν Κάζινς, ο οποίος κρατείται και αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου την Τρίτη 16 Μαρτίου. Μέχρι αυτή την ώρα πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στο πάρκο της περιοχής που εξαφανίστηκε, με την υπόθεση να ανοίγει μια δημόσια συζήτηση για την ασφάλεια των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την Παρασκευή ταυτοποιήθηκαν τα ανθρώπινα μέλη που είχαν βρεθεί σε δασική έκταση του Κεντ, που επιβεβαιώνουν τη δολοφονία της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ