Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κορωπί στις 20/11 με θέμα την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» και διοργανώθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Κρωπίας (ΤΟΣΠΠΑ), το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επικεφαλής του Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας κ. Μάρκου και κ. Σφακιανάκης παρουσίασαν τους κινδύνους με προβολή στατιστικών στοιχείων, πραγματικών γεγονότων αφυπνίζοντας το ενδιαφέρον και την προσοχή στο τόσο σημαντικό ζήτημα των ημερών μας. Η αίθουσα ήταν γεμάτη τόσο από κατοίκους και φορείς της περιοχής όσο και από πολλά παιδιά που άκουσαν με πολύ προσοχή τρόπους προσεκτικής πλοήγησης.

Ο χώρος του διαδικτύου είναι ένας τόπος συνάντησης για να επικοινωνήσουμε, να εργαστούμε και να πληροφορηθούμε. Οι αόρατοι κίνδυνοι που τον περικλείουν όμως είναι τόσοι όσες και οι ευκολίες που μας παρέχει.

Η Ελληνική αστυνομία και κυρίως η Υποδιεύθυνση Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος με το έμπρακτο έργο της προσπαθεί να καταστείλει αλλά και να προλαμβάνει παραβατικές και εγκληματικές δράσεις στον χώρο αυτό. Η διάρθρωση της αποτελεί ένα ακόμα όπλο στην καταπολέμηση φαινομένων όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων, η προστασία των ανηλίκων από πράξεις εγκληματικές στο ιντερνέτ, η προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και του απόρρητου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Πέρα όμως από το καθημερινό της έργο, η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος διοργανώνει ημερίδες ενημέρωσης με τοπικούς φορείς για την ενημέρωση των πολιτών ανά την Ελλάδα παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές.

Οι γονείς πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να προφυλάσσουν τα παιδιά τους που είναι πιο εκτεθειμένα σε αυτούς τους κινδύνους. Επίσης πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στη διάθεση προσωπικών στοιχείων είτε είναι ο αριθμός πιστωτικής κάρτας, λογαριασμός τράπεζας, διεύθυνση κατοικίας, ονοματεπώνυμο κλπ. Ακόμα και όταν απαιτείται η ενημέρωση κάποιου προσωπικού στοιχείου πρέπει να γίνεται μόνο στις επίσημες ιστοσελίδες κατόπιν πολύ προσεκτικού ελέγχου και εάν είναι δυνατό να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο της εταιρείας. Στις ηλεκτρονικές αγορές, ο χρήστης πρέπει να προσέχει όταν συμπληρώνει τα στοιχεία χρέωσης να γίνεται σε κάποια φόρμα (οι περισσότερες έγκυρες ιστοσελίδες παραπέμπουν σε εξωτερική σελίδα τράπεζας που εγγυείται τη συναλλαγή). Ένας άλλος τρόπος να ελέγξουμε την εγκυρότητα της ιστοσελίδας είναι να ξεκινάει η διεύθυνση με https://. Στην άμεση επικοινωνία πρέπει να γνωρίζουμε με ποιόν μιλάμε και ανταλλάσσουμε πληροφορίες, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα (πχ.facebook) όπου κάποιοι κρυμμένοι πίσω από μια οθόνη προβαίνουν σε πράξεις παραβατικότητας ακόμα και εγκληματικότητας.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αττικής Παντελής Ασπραδακης στην παρέμβασή του ανέφερε: «Η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων όσο και η έκθεση μας σε ανεξέλεγκτο υλικό αποτελούν σύγχρονα προβλήματα. Κυρίως όμως για τις νεαρές ηλικίες που ολοένα εθίζονται στον χώρο του ιντερνέτ είναι εύκολο να γίνουν στόχος κακόβουλων προθέσεων και σκοπών. Για αυτό τον λόγο είναι ουσιαστικό ο καθένας από εμάς να συμβάλει όχι μόνο στην λύση αλλά και στην πρόληψη αυτού του φαινομένου που μπορεί να χτυπήσει τις πόρτες όλων μας. Η ασφάλεια και η ευνομία αφορούν θεμελιώδη δικαιώματα τόσο στο πραγματικό περιβάλλον όσο και στο διαδικτυακό κόσμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ