Την ώρα που τα κρούσματα Όμικρον καταγράφουν νέο αρνητικό ρεκόρ στη Γερμανία, ανησυχία προκαλεί στις αρχές η αύξηση των χιλιάδων πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμών.Εν μέσω της ταχύτατης εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και στη Γερμανία με νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (σχεδόν 112.000 νέα κρούσματα σε μια μέρα), νέου τύπου παράνομες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού φαίνεται να βρίσκονται σε άνθηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας, πάνω από 12.000 υποθέσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού διερευνώνται ήδη από τις αρμόδιες αρχές σε όλη τη Γερμανία, με τον αριθμό τους να έχει εκτιναχθεί μόλις από τον περασμένο Δεκέμβριο -όταν δηλαδή άρχισαν να αυστηροποιούνται και στη Γερμανία τα μέτρα κατά των μη εμβολιασμένων.

Την αρνητική πρωτιά κατέχει η Βαυαρία με περισσότερες από 5.500 κατασχέσεις πλαστών πιστοποιητικών και πάνω από 4.000 υποθέσεις, οι οποίες έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ακολουθεί η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδια, με 3.000 αντίστοιχες υποθέσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιστατικών πλαστογράφησης ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Και διασημότητες στο στόχαστρο των αρχών

Aπό το στόχαστρο των γερμανικών αρχών πάντως δεν έχουν ξεφύγει ούτε διασημότητες που βρέθηκαν με παραποιημένα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κρίστιν Οκπάρα, πρώην κοινωνικής λειτουργού και τηλεπερσόνας, γνωστής από τη συμμετοχή της σε γερμανικά ριάλιτι σόου, αλλά και του πρώην προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας Βέρντερ Βρέμης, Μάρκους Άνφανγκ. Αμφότεροι έχασαν τις δουλειές τους επειδή εντοπίστηκαν με παραποιημένα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Όσοι εντοπίζονται με πλαστά πιστοποιητικά απειλούνται με πρόστιμα, απόλυση ή αναστολή των θέσεων εργασίας τους, ενώ γιατροί που χορήγησαν εντύπως πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί σωστά οι εμβολιασμοί, απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ