Παράγοντες του Συντηρητικού Κόμματος αναζητούν τρόπους, ώστε η χώρα να μην δέχεται παρεμβολές και εισηγήσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων μόλις στις 7 Μαρτίου, έφερε αρκετές αναταράξεις στη χώρα. Από την απόλυση και την επαναπρόσληψη στο BBC του διάσημου ποδοσφαιρικού θρύλου Γκάρι Λίνεκερ, μέχρι το νέο αντάρτικο εντός του Συντηρητικού Κόμματος για το ζήτημα και τις αλλαγές των προτιμήσεων σε κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Όμως, αν και οι φωνές εντείνονται, υπάρχει δρόμος μέχρι το μεταναστευτικό σχέδιο να περάσει ως νέος νόμος του βρετανικού δικαίου. Τώρα βρίσκεται στην τρίτη φάση της διαδικασίας. Έχει περάσει από δυο αναγνώσεις από τους βουλευτές, σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων πραγματοποιείται το τρίτο στάδιο παρουσίασης των Επιτροπών (Committee Stage), έπειτα έρχονται οι προτάσεις των κομμάτων (Report Stage) και τέλος η τρίτη ανάγνωση για τη Βουλή των Κοινοτήτων. Και δεν τελειώνει εδώ. Από τα πέντε αυτά στάδια περνάει και στη Βουλή των Λόρδων μέχρι να φτάσει στην τελική ψήφιση και την υπογραφή από τον Βασιλιά.

Αντικρουόμενες προτάσεις για τροποποιήσεις

Το θέμα τώρα είναι ότι, από τους πιο μετριοπαθείς μέχρι τους πιο σκληροπυρηνικούς Τόρις, όλοι θέλουν να αλλάξουν κάπως το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, ασκώντας επιπλέον πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Από τη μία 50 και πλέον βουλευτές ψάχνουν τρόπους αυστηροποίησής του και από την άλλη κάποιοι ζητούν τη δημιουργία μίας νέας ασφαλούς και νόμιμης οδού για τους μετανάστες. Το ισχυρό αντάρτικο των πρώτων ουσιαστικά επιδιώκει να «μπλοκάρει» οποιαδήποτε πιθανή παρεμβολή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μάλιστα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι έχει ζητηθεί από την υπ. Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν να εξετάσει ακόμα και την πιθανότητα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ECHR), ώστε η χώρα να μπορεί να προχωρήσει σε ακόμα αυστηρότερες μεταναστευτικές πρακτικές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν ωστόσο θεωρούν ότι ο νόμος δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα από το Δικαστήριο του Στρασβούργου καθώς το νομοσχέδιο συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις. Βέβαια υπενθυμίζεται ότι η Μπρέιβερμαν, νωρίτερα μέσα στο μήνα, είχε παραδεχτεί ότι «υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα το νομοσχέδιο και η σύμβαση να μην είναι συμβατά». Στον κοινοβουλευτικό κόσμο πλανάται πάντως η εικασία ότι η υπουργός έχει στηρίξει το συγκεκριμένο αντάρτικο καθώς είναι γνωστή για τις αυστηρές πεποιθήσεις της.

Αν και η ίδια το αρνείται, υπενθυμίζεται ότι με το νέο της αυτό νομοσχέδιο ουσιαστικά απαγορεύει σε όσους φτάνουν παράνομα στην χώρα ακόμα και τη δυνατότητα να εξεταστεί η υπόθεσή τους. Αντ’ αυτού θα οδηγούνται πίσω στη χώρα τους ή σε μια τρίτη «ασφαλή» χώρα, όπως η Ρουάντα την οποία η ίδια είχε επισκεφτεί πριν λίγες ημέρες.

«Ασυμφωνία» δημοσκοπήσεων για την ψαλίδα των δύο κομμάτων

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Telegraph πάντως πριν μια εβδομάδα είχε αναδείξει δημοσκόπηση της Deltapoll, η οποία έδειχνε πως η ψαλίδα μεταξύ των Τόρις και των Εργατικών μειώθηκε στις 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις 23%, όπου βρισκόταν πριν την κατάθεση του μεταναστευτικού νομοσχεδίου. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για τη μεγαλύτερη εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, η οποία δείχνει ότι η διαφορά εμμένει στο 26%.

Στον αντίποδα υπάρχει μία ομάδα Συντηρητικών με επικεφαλής τον βουλευτή Τιμ Λούτον, η οποία ζητά να εισαχθεί στο νομοσχέδιο μία νέα ασφαλής και νόμιμη οδός, ώστε το Ην. Βασίλειο να μην γίνει εχθρικό στους αιτούντες άσυλο. Το πλάνο αυτό έχει και τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιφέρει την ήττα της κυβέρνησης, όταν θα έρθει σε ψήφιση. Το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει ότι υπάρχουν τέτοιες διαδρομές, στην πράξη όμως είναι κυρίως διαθέσιμες σε άτομα από το Αφγανιστάν, την Ουκρανία ή τους Βρετανούς υπηκόους του Χονγκ Κόνγκ.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ