Βιβλιοπαρουσίαση

Γιάννης Γρηγοράκης:
Μαύρη Πέτρα

Ελληνική Πεζογραφία, Μάιος 2011,
ISBN: 978-960-04-4191-8,
σελ. 416, τιμή: 16,50 €,

Αύγουστος – Δεκέμβριος 1916: Η Ελλάδα στο κατώφλι του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Ένας άντρας που εγκλωβίζεται στη δίνη της εποχής χειρίζεται τη γραφομηχανή του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ο εθνικός διχασμός, ο συμμαχικός στόλος στον Πειραιά, ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών, το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας, το κράτος της Θεσσαλονίκης. Οι νότες του ναυάρχου Ντι Φουρνέ, τα Νοεμβριανά, το ανάθεμα του Βενιζέλου, ο αποκλεισμός των λιμανιών, ο μεγάλος λιμός…

Εκατόν είκοσι μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα ιδωμένες μέσα από τις ειδήσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τον τύπο της εποχής και τα τηλεγραφήματα από τα μέτωπα του πολέμου.

Μια ολοζώντανη αναπαράσταση της εποχής, μια τοιχογραφία της ελληνικής κοινωνίας λίγο πριν από την έξοδο της χώρας στον Πρώτο Μεγάλο πόλεμο.

Στις σελίδες του μυθιστορήματος ζωντανεύει η παλαιά αστική Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα.

Στην πλοκή παρεμβάλλονται ιστορικές προσωπικότητες που σημάδεψαν τη ζωή της χώρας μας: ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, ο ιδρυτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Ιωάννης Παρρέν, η σύζυγός του και πρωτοπόρος φεμινίστρια Καλλιρρόη Παρρέν και άλλοι πολλοί… Ο Γιάννης Γρηγοράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Στην ίδια πόλη σπούδασε νομικά και σήμερα δικηγορεί. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Ο διαβήτης του Πλάτωνα. Άλλα έργα του: Η μητρόπολη του χάους, Η συνωμοσία των αγγέλων και Καφέ Προκόπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ