Γιάννινα, 05.08.2010. Στις 30 Ιουλίου 2010 έλαβε χώρα στα Γιάννενα το Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας Ηπειρωτών Εξωτερικού. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» της Πανεπιστημιούπολης.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν Νεολαίοι απ’ όλον τον κόσμο ηλικίας 18 έως 32 ετών με Ηπειρώτικη καταγωγή και μεταξύ αυτών ήταν και οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα γλώσσας.

Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους μεταξύ των άλλων τόνισε ότι „Το Συνέδριο αυτό αποτελεί μια σημαντική αρχή που σκοπό έχει να συνενώσει την ηπειρώτικη Νεολαία και να τη φέρει πιο κοντά στις Ηπειρωτικές Οργανώσεις του Εξωτερικού για να αποτελέσει τη νέα γενιά που θα στελεχώσει στο μέλλον τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες“

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής κ. Ιωάννης Γεροθανάσης, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι „το Πανεπιστήμιο στάθηκε στο πλευρό του Απόδημου Ηπειρώτη και βοήθησε την οργάνωση του προγράμματος για τη στήριξη και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στους νέους Ηπειρώτες του Εξωτερικού, την επανύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής των γονέων και των παππούδων τους και την ενδυνάμωση της Ηπειρωτικής τους καταγωγής“.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ομόνοιας και Δήμαρχος της Χειμάρρας κ. Βασίλειος Μπολάνος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Αντιπρόεδρος του ΠΣΗΕ κ. Φώτης Γκαλίτσης, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Ηλίας Γαλανός,το Μέλος του Δ.Σ. της Ηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ωκεανίας (Αυτραλίας) κ. Κώστας Ζώτος, η Κυβερνήτης της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και Καναδά κ. Μαρία Χατζηνάκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Χαράλαμπος Καραθάνος και ο Αντιπρόεδρος της Νεολαίας Ηπειρωτών Ευρώπης και Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών κ. Θεοφάνης Καλυβιώτης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο νέος Ηπειρώτης Αντιπρύτανης κ. Γεώργιος Καψάλης. Το Συνέδριο ετίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων του εξωτερικού. Επίσης πολλά μέλη από το Δ.Σ. της Νεολαίας Ηπειρωτών Ευρώπης καθώς και πολλοί Νεολαίοι Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων.

Την πρώτη εισήγηση έκανε η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγήτρια κ. Πολυξένη Παγγέ με θέμα: «Οι Απόδημοι Ηπειρώτες και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ηπείρου»

Τη δεύτερη εισήγηση έκανε ο Συντονιστής Νεολαίας ΣΑΕ – Ευρώπης, δημοσιογράφος της Deutsche Welle κ. Κώστας Συμεωνίδης ο οποίος ανέπτυξε το Θέμα: «Δίκτυο Νεολαίας ΣΑΕ».

Στο τρίτο μέρος του Συνεδρίου έγινε ανοιχτή συζήτηση όπου το λόγο πήραν οι νέες και νέοι σύνεδροι με προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Ηπειρωτικής Νεολαίας . Συγκινητικές ήταν οι παρεμβάσεις των νέων από τον Καναδά, την Αμερική, την Αργεντινή τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία που είχαν λάβει μέρος στο πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας.

Κλείνοντας το Συνέδριο ο κ. Δήμου δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο θα διοργανώσει το 2011 το Α’ Τακτικό Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας Ηπειρωτών Εξωτερικού.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποίησε την επίσημη τελετή εγκαινίων της Ζαππείου Φοιτητικής Εστίας. Στην εκδήλωση πέραν των συνέδρων και των αποφοίτων του προγραμμάτων εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας παρέστησαν και ο Αντιπρόεδρος της Ζαππείου Επιτροπής & Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Α. Μπότσος, καθώς και ο κ. Γ. Μπαμίχας, Ταμίας της Ζαππείου Επιτροπής, της οικογενείας του διαθέτη Κωνσταντίνου Ζάππα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ