Βόννη. Ως βασικής σημασίας εταίρο της Ελλάδα χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης τους απόδημους και ειδικά τις Ομοσπονδίες και τις Ελληνικές Κοινότητες-μέλη τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης για οικονομική εξυγίανση και ανόρθωση της χώρας, αλλά και στην γενικότερη προσπάθεια της χώρας για αναμόρφωση και αναδιάταξη των δυνάμεών της στο εξωτερικό.

Σε σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας Γερμανίας και των Κοινοτήτων-μελών της στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την Κυριακή το απόγευμα στην Κολωνία, ο κ. Δόλλης κάλεσε σε ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να συμπεριληφθούν στις δυνάμεις στήριξης της Ελλάδας και εκείνοι οι απόδημοι που δεν είναι οργανωμένοι στις Κοινότητες. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις αντιφάσεις μας, είπε. Ελλάδα και απόδημοι πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους στήριξης του ενός από τον άλλον, διαφορετικά, επεσήμανε, θα υποφέρουν τα παιδιά μας.

Αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας και ολόκληρη η ΕΕ είπε: «Είμαι αισιόδοξος. Η Ελλάδα έχει εν τω μεταξύ αποκτήσει την φήμη της χώρας που προσπαθεί. Τώρα καλούμαστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει και την φήμη μιας χώρας που μπορεί.»

Απαντώντας σε επίμονα σχετικά ερωτήματα, ο αρμόδιος για τον Απόδημο Υφυπουργός είπε ότι η επιστολική ψήφος για τους απόδημους ανήκει εδώ και 11 χρόνια στους προσωπικούς του πολιτικούς στόχους, που ελπίζει σύντομα να υλοποιηθεί. Xαρακτηριστικά είπε: «Σε δώδεκα μήνες να με ξαναρωτήσετε».

Σχετικά με τα αναμενόμενα προβλήματα και τις δυσκολίες που αναμένεται να ανακύψουν εξ αιτίας της παύσης της λειτουργίας Ελληνικών Προξενείων στη Γερμανία, ο κ. Δόλλης υποσχέθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να ισοσταθμισθεί το γεγονός αυτό με εξορθολογισμό και απλοποίηση των διαδικασιών με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και του διαδικτύου και να μην είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία στο Προξενείο για κάθε υπόθεση αποδήμου.

Την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τον Υπουργό, εξέφρασε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της, Κώστας Δημητρίου, είπε: «Οι απόδημοι της Γερμανίας όπως και ολόκληρη η Ελληνική Διασπορά βρίσκεται στο πλευρό της αγωνιζόμενης Ελλάδας. Το καινούριο για μας απ’ όσα είπε ο κ. Δόλλης, είναι ότι, ως φαίνεται, η Ελληνική Κυβέρνηση συνειδητοποίησε τις δυνατότητες που έχουν και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίζουν οι οργανωμένοι απόδημοι, όταν λειτουργούν στις χώρες που ζούν ως «πρέσβεις» της Ελλάδας, όταν λειτουργούν ως οργανωμένο ελληνικό λόμπι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ