Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να εμμένει στη θέση της περί απορρίψης ενός εμπάργκο στη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ωστόσο καταγράφονται διαφορετικές τάσεις αλλά και πιέσεις στη γερμανική πολιτική σκηνή.Την επόμενη μέρα, μετά από τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθησαν στην Μπούτσα έξω από το Κίεβο από Ρώσους στρατιώτες σε βάρος αμάχων, εντείνονται οι πιέσεις για αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Επόμενο βήμα στην επιβολή κυρώσεων για πολλούς αναλυτές είναι ένα: η επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου -με εξαιρετικά επίπονες όμως συνέπειες για την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ πάντως ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ ήταν φειδωλός, επαναλαμβάνοντας τη θέση του καγκελάριου Σολτς: «Προς το παρόν θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους», χωρίς να απαντά ρητά σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σενάριο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της πληρωμής προμηθειών σε ρούβλι, η γερμανική κυβέρνηση παραμένει σύμφωνα με τον Β. Μπύχνερ επίσης σαφής: οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ ή δολάρια.

Χάμπεκ: Ναι σε πέμπτο πακέτο κυρώσεων, όχι σε εμπάργκο

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο ZDF τάσσεται μεν υπέρ ενός «πέμπτου πακέτου κυρώσεων» και μάλιστα «γρήγορα, ίσως αυτή την εβδομάδα», κάνοντας λόγο όμως μόνο για κυρώσεις σε βάρος φυσικών προσώπων, περιουσιακών στοιχείων ίσως και για τον τραπεζικό τομέα. Συνεχίζει να απορρίπτει πάντως ένα άμεσο εμπάργκο, ενώ παρουσιάζει νέο πακέτο για τη στήριξη ανανενώσιμων πηγών (και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας) με γνώμονα την ενεργειακή απεξάρτηση.

Σύγχυση ωστόσο προκάλεσαν δηλώσεις της υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο διακοπής παραδόσεων φυσικού αερίου πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των υπουργών της ΕΕ μετα τις αποτρόπαιες εικόνες στην Μπούτσα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ωστόσο σήμερα να προσπαθεί να ανασκευάσει.

Διαφορετικές τάσεις

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις γερμανικών ΜΜΕ αυτή τη στιγμή καταγράφονται διαφορετικές τάσεις εντός της γερμανικής bουλής, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα ο βουλευτής των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ απηύθυνε μέσω της Bαυαρικής Ραδιοφωνίας έκκληση για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία αλλά και νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Aπό την άλλη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτει ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ καλώντας για περισσότερο ορθολιγισμό έναντι αποφάσεων που βασίζονται στο συναίσθημα. Η νεολαία των Φιλελευθέρων καλεί σε άμεσο ενεργειακό εμπάργκο προς τη Ρωσία, όπως και η νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών, προκρίνοντας ωστόσό πρώτα μια διακοπή σε προμήθειες πετρελαίου.

Τέλος, σήμερα τη δική της παρέμβαση διά της εκπροσώπου της, έκανε και η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία καταδίκασε τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα. Επέμεινε όμως στην απόφασή της για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, μετά από επικρίσεις που δέχθηκε από τον Ουκρανό πρέοδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ