Από την Τετάρτη ως και την Κυριακή θα προβληθούν διαδικτυακά 30 ελληνικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Θετική αποδοχή και αναγνώριση του φεστιβάλ.Με την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή ανοίγει και με τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου κλείνει το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Βέβαια, οι έννοιες «έναρξη» και «τέλος» είναι στην προκειμένη περίπτωση συζητήσιμες. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, όπως και τόσα άλλα σε όλο τον κόσμο, διαδικτυακά. Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για θέαση από την Τετάρτη 2 Ιουνίου ως και τη Δευτέρα 7 Ιουνίου. Η τιμή εισιτηρίου είναι 3,50 ευρώ. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει (https://www.festivalscope.com/page/the-greek-film-festival-berlin/). Τη δυνατότητα πρόσβασης θα έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που διαμένουν στη Γερμανία. Για τη διευθύντρια του φεστιβάλ Σοφία Σταυριανίδου η ευκαιρία αύτη είναι μια αχτίδα ελπίδας μέσα στην πανδημία. Ωστόσο ομολογεί ότι θα της λείψει πολύ η φυσική παρουσία θεατών και κινηματογραφιστών αλλά και οι συζητήσεις που συνήθως γίνονται μετά από κάθε προβολή.

«Κάτι το ιδιαίτερο»

Παρ’ ότι θα γίνει στο διαδίκτυο – το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου παραμένει ένας αναγνωρισμένος πολιτιστικός θεσμός στο Βερολίνο. Αυτή η διαπίστωση τεκμηριώνεται και από τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής. Πέρυσι συμμετείχε ο πρώην διευθυντής του τμήματος Panorama της Berlinale Βίλαντ Σπεκ, φέτος ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Κνουτ Έλστερμαν. «Το φεστιβάλ δεν έχει μόνο μια συνέχεια και μια δυνατή επικοινωνιακή παρουσία», εξηγεί η Σοφία Σταυριανίδου. «Προπαντός έχει μια υψηλή ποιότητα στο πρόγραμμά του. Η επιλογή γίνεται με αυστηρά κριτήρια. Δεν προβάλλουμε ό, τι ελληνική ταινία υπάρχει.» Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης αναγνωρίζονται στο μεταξύ και εκτός Βερολίνου. Σε άρθρο της για το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου η έγκυρη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι είναι μια «παρηγοριά» που σε καιρούς πανδημίας με κλειστούς τους κινηματογράφους «σου προσφέρεται έστω και online κάτι το ιδιαίτερο.»

Συνολικά θα προβληθούν φέτος 14 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μεγάλου και 16 μικρού μήκους. Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν πέντε ταινίες: ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, η «Πράσινη θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου, το «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη, το «kala azar» (μαύρος πυρετός) της Τζάνις Ραφαηλίδου και το «Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου. Τα τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι η ταινία για τον Μάρκο Βαμβακάρη του Νίκου Σκαρέντζου, το «Passage to Europe» (Πέρασμα στην Ευρώπη») της Δήμητρας Κουζή για ένα δημόσιο σχολείο στην Αθήνα με μεγάλο αριθμό παιδιών μεταναστών και προσφύγων και «Ο Γιώργος του Κέδρου» του Γιώργου Κολόζη και του γιού του Γιάννη για τις αλλαγές στη ζωή των κατοίκων του νησιού Δονούσα από το 1972 μέχρι σήμερα. Τέλος, σε τρεις ενότητες θα παρουσιαστούν 16 ταινίες μικρού μήκους.

Αναφορά στην Ελληνική Επανάσταση

«Narrating Histories» είναι το σλόγκαν του φετινού φεστιβάλ. «Αν και κάθε ταινία αφηγείται μια ιστορία, το επιλέξαμε», διευκρινίζει η Σοφία Σταυριανίδου, «επειδή στο επίκεντρο αυτή τη φορά θα είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.» Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν δύο ταινίες. Αποκλειστικά για το φεστιβάλ του Βερολίνου η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής «Μηχανή του χρόνου» έχει ετοιμάσει την ταινία «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – Ο στρατηγός της Επανάστασης» του Χρήστου Βασιλόπουλου και του Δημήτρη Πετρόπουλού. Η δεύτερη ταινία είναι η «Τελευταία νύχτα» του Γιώργου Γκικαπέπα, το χρονικό των τελευταίων ωρών του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ