Στις 21 του μηνός στο  εκθεσιακό  κέντρο  ΜΟΜ της Κουλτούρας του 12ου  Διαμερίσματος της Βουδαπέστης διοργανώθηκε  από την Ελληνική Αυτοδιοίκηση  του 12ου  Διαμερίσματος έκθεση  των ομογενών ζωγράφων Στέλιου Παπαγεωργίου και της κόρης του  Άντρεα. Ο Στέλιος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Βουδαπέστη το 1950  όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Από μικρό παιδί επέδειξε κλίση προς την ζωγραφική και οι ζωγραφιές του ξεχώριζαν από αυτές των άλλων παιδειών. Γνωρίζοντας  τις  δυνατότητες  του  ηλεκτρονικού  υπολογιστή  επεδίωξε  και κατάφερε την ανάπτυξη μια νέας μικτής τέχνης, διαφυλάσσοντας τις αξίες του παρελθόντος, δίνοντας μέσω των έργων του μηνύματα που ταιριάζουν στην εποχή μας. Η ουσία της τεχνικής είναι η σάρωση των μοτίβων που σχεδιάζει ή που θέλει να χρησιμοποιήσει στα σχέδια του και η μετατροπή τους σε εικόνα μέσα στον υπολογιστή.

Η Άντρεα  γεννήθηκε στην Βουδαπέστη το 1980 και είναι η συνέχεια των Ελλήνων  ζωγράφων του 19ου αιώνα όπως :του Δημήτρη  Λακκατάρη, της Nákó Berta, του Sterió Károly,  του  Lyka Károly και άλλων. Και  οι δύο μέσα στα έργα τους μεταφέρουν  τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα των προγόνων τους. Και οι δύο έχουν πολλές ατομικές εκθέσεις αλλά συμμετείχαν και σε ομαδικές σε πολλές χώρες εκτός Ουγγαρίας

Το μεγάλο όνειρο τους είναι το καλλιτεχνικό έργο τους να γίνει γνωστό και στην πατρίδα τους την Ελλάδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόξενος Ι. Σταματέκος, ο Σύμβουλος Τύπου Ν. Βλαχάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Λ. Κοράνης, και ο Γραμματέας της Ελληνικής  Εκκλησιαστικής  Κοινότητας  Βουδαπέστης και του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Βασίλειος Σταματόπουλος.

Βασίλειος Σταματόπουλος

Γραμματέας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ