Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek

Νικητές από Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Γερμανία

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζώης

Σε Γάλλους, Ιταλούς, Φιλανδούς και Γερμανούς δημοσιογράφους απένειμε το τέταρτο ετήσιο βραβείο αριστείας στη δημοσιογραφία ο Πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek. Οι νικητές, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: γραπτός Τύπος, διαδίκτυο, τηλεόραση και ραδιόφωνο. Ο κάθε νικητής εισέπραξε το ποσό των € 5.000.

Ο Romain Gubert, του γαλλικού εβδομαδιαίου περιοδικού Le Point, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία γραπτού Τύπου για το άρθρο του “Η απίστευτη ιστορία του Ευρώ”. Το άρθρο αναφέρεται λεπτομερώς στην ιστορία του ευρώ, με μαρτυρίες μερικών εκ των εμπνευστών του, όπως αυτές των Ζακ Ντελόρ και Christian Noyer. Η κριτική επιτροπή περιέγραψε το άρθρο ως “ένα εξαιρετικό έργο που πληροί όλα τα κριτήρια της καλής, στέρεας και ερευνητικής δημοσιογραφίας” καθώς και “ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την κατανόηση του ευρώ.”

Ο Ιταλός Massimiliano Nespola κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία του διαδικτύου για το άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Πανεπιστημίου της Sapienza στη Ρώμη με τίτλο “Δεν ξέρουμε πότε, αλλά το ευρωπαϊκό σύνταγμα θα έρθει κάποια στιγμή”. Εμπνευσμένη από τη διάσκεψη για το βιβλίο “Europa 2.0”, η κριτική επιτροπή, δήλωσε ότι ο blogger απεικονίζει επιδέξια την ΕΕ ως έναν εν εξελίξει θεσμό που αντιπροσωπεύει όχι μόνο τις ομάδες συμφερόντων οικονομικού χαρακτήρα, αλλά όλους τους πολίτες της Ευρώπης.

Ο Tero Koskinen της φινλανδικής YLE Broadcasting Company κέρδισε το τηλεοπτικό βραβείο για το ρεπορτάζ “Η επιστροφή των Ρομά”. Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στις συνθήκες που ζουν οι ενήλικες Ρομά και τα παιδιά τους σε ένα καταυλισμό στο Ελσίνκι, και διερωτάται ποιός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη σε ατομικό, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κριτική επιτροπή χαιρέτισε τον συγγραφέα για το ότι έδωσε την ευκαιρία στους Ρομά, μέσω μιας ιδιαίτερα τοπικής προσέγγισης στο ρεπορτάζ του, να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Το βραβείο για την κατηγορία του ραδιοφώνου απέσπασε ο Γερμανός Steffen Wurzel για την εκπομπή “Πρόσφυγες, μεσάζοντες και φράκτες”, η οποία μεταδόθηκε από την γερμανική SWR. Η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε την εκπομπή ως “ένα λαμπρό δείγμα δημοσιογραφίας.” Η εκπομπή διερεύνησε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες στα σύνορα της και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με την επιτροπή, ο δημοσιογράφος κατάφερε να αποσπάσει συνεντεύξεις από άκρως ενδιαφέροντα άτομα δημιουργώντας μια σχεδόν κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Το βραβείο παρέλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες, εκ μέρους του Steffen Wurzel, ο Mehmet Uksul, παραγωγός της εκπομπής.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek

Απονέμοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, δήλωσε τα εξής: “Ξέρω πόσο δύσκολο έργο μπορεί να είναι να εξηγήσει κανείς την Ευρώπη, τις πολιτικές της και τις αποφάσεις της. Η προώθηση της καλύτερης κατανόησης της ΕΕ είναι μερικές φορές ένα δύσκολο και περίπλοκο θέμα. Είναι όμως ζωτικής σημασίας. Είμαστε περίπου 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και το θέμα μας αφορά όλους “.

Μετά την τελετή απονομής ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα ” Τίποτα δεν είναι αδύνατο: κάνοντας ρεπορτάζ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συγκρούσεις”. Οι εθνικοί νικητές από τα κράτη μέλη της ΕΕ παρακολούθησαν την εκδήλωση, καθώς και 60 νέοι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο που φιλοξενείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η φετινή έκδοση του βραβείου χαρακτηρίζεται από ρεκόρ υποψηφιοτήτων με συνολικά 355, από τις οποίες οι 158 για τον γραπτό Τύπο, οι 73 για το ίντερνετ, 64 για την τηλεόραση και 60 για το ραδιόφωνο. Κριτικές επιτροπές δημοσιογράφων από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ επέλεξαν τους 64 φιναλίστ του βραβείου από τους οποίους τους τέσσερις νικητές επιλέγει επιτροπή ευρωβουλευτών και μελών του διεθνούς Τύπου, με επικεφαλής την αρμόδια για την Επικοινωνία αντιπρόεδρο του ΕΚ, κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ