Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε επιπλέον 5 δισεκατομμύρια στο νέο σχέδιο εξωτερικής στρατηγικής και ασφάλειας, με στόχο την αντιμετώπιση «εχθρικών κρατών» όπως η Ρωσία και η Κίνα.Το τελευταίο διάστημα Βρετανοί αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Για παραπάνω από μια δεκαετία μάλιστα, ο βρετανικός στόχος του 2,5% του ΑΕΠ των δαπανών, όχι απλά δεν ξεπερνιέται αλλά δυσκολεύεται ακόμα και να πλησιάσει.

Σε αυτό το κλίμα, η εβδομάδα ανακοίνωσης του προϋπολογισμού ξεκίνησε με τη δέσμευση της αύξησης των αμυντικών δαπανών από τον Ρίσι Σούνακ. Συγκεκριμένα, σήμερα θα δημοσιευθεί το νέο σχέδιο της εξωτερικής στρατηγικής και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (Integrated Review) ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε διάστημα 2 χρόνων, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Καλιφόρνια και τις συζητήσεις που έλαβαν μέρος μεταξύ Βρετανίας, Αμερικής και Αυστραλίας για την αμυντική συμφωνία των τριών κρατών, γνωστή και ως AUKUS.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε ότι τα επιπλέον 3 δισεκατομμύρια λιρών αμυντικών δαπανών προορίζονται για την υποστήριξη της συμφωνίας AUKUS, μαζί με την ενίσχυση της βιομηχανικής υποδομής και την εξυπηρέτηση των βρετανικών υποβρυχίων.

Τα εναπομείναντα 1,9 δισεκατομμύρια λίρες θα διατεθούν για την αντικατάσταση των όπλων που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία αλλά και για τη βελτίωση των πυρομαχικών υποδομών της Βρετανίας.

Οι πολιτικές αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις Σούνακ

Όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός η ενίσχυση της άμυνας θα βοηθήσει την χώρα να «υπερασπιστεί τις θέσεις της σε έναν ολοένα και περισσότερο ασταθή κόσμο» καθώς όπως πρόσθεσε, «έχουμε αντιληφθεί πόσο πολύ επηρεάζεται η χώρα στο εσωτερικό της από παγκόσμιες κρίσεις, όπως η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η επικαιροποίηση της νέας στρατηγικής έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές από «εχθρικά κράτη», όπως ο κίνδυνος ασφαλείας που θέτει η Μόσχα καθώς και η «ολοένα και πιο ανησυχητική» στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική δραστηριότητα της Κίνας, τόνισε χαρακτηριστικά η Ντάουνινγκ Στριτ.

Για αυτό και αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση της μανδαρινικής γλώσσας και της διπλωματικής τεχνογνωσίας στην Κίνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει επίσης να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε ορυκτά ζωτικής σημασίας για τις νέες βιομηχανίες, καθώς το Πεκίνο ελέγχει σχεδόν όλη τη παραγωγή των ορυκτών που χρειάζεται για την τεχνολογία και τη δημιουργία όπλων.

Παρόλα αυτά, βουλευτές της συντηρητικής κυβέρνησης υποστήριξαν σήμερα ότι ο Σούνακ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ακόμα σκληρότερη γλώσσα. Μάλιστα, αν και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γούαλας χαιρέτισε την ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα ήλπιζε στην ενίσχυση των αμυντικών δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων, δηλαδή το διπλάσιο ποσό από αυτό που τελικά ανακοινώθηκε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών παράλληλα τόνισε ότι «από τότε που φύγαμε από την εξουσία η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 2,5% του ΑΕΠ για την άμυνα». Να αναφερθεί ότι η Λιζ Τρας, η οποία έμεινε στην πρωθυπουργική καρέκλα για μόλις 44 ημέρες είχε υποσχεθεί το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, κάτι που φαίνεται πως δεν συμμερίστηκε ο Ρίσι Σούνακ.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ