Η κυβέρνηση Τζόνσον παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον. Με απώλειες το ψήφισμα στη Βουλή, σύγχυση ενόψει Χριστουγέννων.Λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τον στόχο να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των ενηλίκων με την αναμνηστική δόση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να «προλάβει» τη νέα μετάλλαξη, που έφτασε τα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε τέσσερις ημέρες. Μέχρι στιγμής πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου, δηλαδή πρέπει να γίνουν ακόμα 23 εκατομμύρια εμβόλια σε λιγότερο από δύο μήνες. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει ζητήσει την βοήθεια στρατού και εθελοντών, ώστε να στελεχώσουν 1500 νέα εμβολιαστικά κέντρα.

Ξανά Χριστούγεννα με περιορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μπορεί για ακόμα μία φορά να εναποθέτει τις ελπίδες της στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όμως νομοθέτησε νέα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 24 Μαρτίου του 2022. Αν και πριν λίγους μήνες διαβεβαίωνε ότι θα σώσει τα φετινά Χριστούγεννα, η επιστροφή της μάσκας, τα PCR τεστ στα ταξίδια και η καραντίνα για όποιον έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, βάζουν ένα μεγάλο ερωτηματικό για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η ψήφιση των μέτρων ξεσήκωσε αντιδράσεις στα μέλη του Κοινοβουλίου. Δεκαεννιά βουλευτές από το κόμμα των Συντηρητικών δεν στήριξαν την επιστροφή της μάσκας, ενώ 32 καταψήφισαν τη διάταξη για την καραντίνα, με βασική ανησυχία την επίπτωση στην οικονομία.

Είναι αλήθεια, πως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και οι Βρετανοί πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι και αγωνιούν για τα Χριστούγεννα. Μπορεί ο κλάδος της εστίασης να εξαιρείται από τα μέτρα, όμως ήδη άρχισαν οι ακυρώσεις. Όπως υποστηρίζουν οι φορείς της αγοράς, επικρατεί φόβος και σύγχυση στον κόσμο και από το Σάββατο οι ακυρώσεις αυξάνονται κατά περίπου 14% έως 15% ημερησίως. Πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι η αντίδραση της κυβέρνησης είναι «αναλογική της κατάστασης», ενώ ακόμα και ο υπουργός υγείας Σάντζιτ Τζάβιντ παροτρύνει τον κόσμο «ναι μεν να προσέχει, αλλά να συνεχίσει κανονικά τον προγραμματισμό του για τα Χριστούγεννα».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ