Δάσκαλοι, λέκτορες πανεπιστημίου, εκπαιδευόμενοι ιατροί, δημόσιοι λειτουργοί και εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου κατέβηκαν σήμερα σε μια ακόμα απεργία.Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ και μήνες οι Βρετανοί περιμένουν να δουν τι θα εμπεριέχει ο πολυπόθητος προϋπολογισμός του νέου φορολογικού έτους που ξεκινάει στη χώρα από τον Απρίλιο.

Πρέπει άλλωστε να αναφερθεί πως αυτός ο προϋπολογισμός έχει περάσει από «χίλια κύματα». Το περιεχόμενό του ήταν άλλο, όταν ήταν στο τιμόνι της χώρας ο Μπόρις Τζόνσον με υπουργό Οικονομικών τον Ρίσι Σούνακ, διαφορετικό όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας με υπουργό τον Κούασι Κουαρτένγκ, για να φτάσουμε στο σήμερα, και στις τελικές αποφάσεις του Ρίσι Σούνακ από την θέση του πρωθυπουργού και του Τζέρεμι Χαντ ως υπουργού Οικονομικών.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανοί εργαζόμενοι σε απεργία

Το γενικό κλίμα «αναστάτωσης» που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο όμως αντικατοπτρίζεται και στις σημερινές απεργίες. Στην Αγγλία, πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν βγει από το πρωί εκτός εργασίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μισθούς που λαμβάνουν.

Συγκεκριμένα, δάσκαλοι-μέλη του συνδικάτου National Education Union (NEU) στην Αγγλία αποφάσισαν να βγουν σε απεργία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, όχι μόνο ζητώντας την αύξηση των μισθών τους αλλά και την αύξηση της χρηματοδότησης στα σχολεία. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν έχουν προτείνει 3% αύξηση στους μισθούς για το 2023/2024, κάτι όμως που απέρριψε το συνδικάτο. Όπως και να έχει, σήμερα οι περισσότεροι γονείς για ακόμα μια φορά θα μείνουν σπίτι λόγω της απεργίας.

Οι πάνω από 36.000 εκπαιδευόμενοι ιατροί, σήμερα Τετάρτη, προχώρησαν στην τελευταία ημέρα των τριήμερων απεργιών τους. Το συνδικάτο του British Medical Association στην Αγγλία ζητά 35% αύξηση στους μισθούς τους, καθώς όπως τόνισαν λαμβάνουν «λιγότερα από όσα ένας μπαρίστας στη γνωστή αλυσίδα καφέ Pret a Manger». Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις είναι «τελείως απρόσιτες».

Ο βρετανικός λαός από την άλλη πρέπει να προσαρμόζεται στην απεργιακή καθημερινότητα. Σήμερα Τετάρτη, οι βασικές αρτηρίες του μετρό του Λονδίνου (London Underground) «πάγωσαν», καθώς οι εργαζόμενοι των συνδικάτων RMT και Aslef τράβηξαν χειρόφρενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 2 εκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό, ενημερώθηκαν να μείνουν σπίτι ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Παράλληλα πάνω από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί σε 123 κυβερνητικές υπηρεσίες λαμβάνουν και αυτοί μέρος στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

9 εκατομμύρια του εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκτός εργασίας

Παρόλα αυτά το οικονομικό πλάνο του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, εστιάζει στην επιστροφή του εργατικού δυναμικού σε θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή σχεδόν 9 εκατομμύρια Βρετανοί δηλώνουν «οικονομικά ανενεργοί». Για παράδειγμα, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 50 ετών έχουν βγει νωρίτερα σε σύνταξη είτε λόγω επιλογής είτε λόγω θεμάτων υγείας ενώ σχεδόν 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 25 ετών, που θεωρούνται εργασιακά ενεργοί, είναι σπουδαστές. Επισημαίνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Τζέρεμι Χαντ θα επεκτείνει τις 30 δωρεάν ώρες παιδικού σταθμού και στα νήπια καθώς μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για παιδιά τριών και τεσσάρων ετών. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σχεδόν κατά μία λίρα την ώρα, από 9,50 λίρες σε 10,42 λίρες την ώρα.

Στο μεγάλο ζήτημα των ενεργειακών λογαριασμών, το πλαφόν θα «παγώσει» στις 2.500 λίρες ετησίως ενώ ο έκτακτος φόρος προς τις εταιρείες ενέργειας θα αυξηθεί κατά 10%, δηλαδή στο 35%. Δεν είναι όμως όλα ρόδινα. Τις επόμενες ημέρες προβλέπονται αντιδράσεις από το ίδιο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπονται αυξήσεις φόρων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές πεποιθήσεις του κόμματος.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ