Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει επιπλέον ελάφρυνση 400 λιρών στους ενεργειακούς λογαριασμούς των νοικοκυριών. Στην αντεπίθεση ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Από τον Οκτώβριο οι καταναλωτές αναμένεται να δουν αύξηση στους ενεργειακούς τους λογαριασμούς μέχρι και 78%! Η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα ελάφρυνσης και μάλιστα άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο υπουργός Οικονομικών Νάντχιμ Ζαχάουι, ο οποίος εξετάζει την πιθανότητα μείωσης του πλαφόν των ενεργειακών λογαριασμών κατά 400 λίρες.

Τι είναι το πλαφόν;

Το πλαφόν των ενεργειακών λογαριασμών ορίζεται από την βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ofgem), με στόχο να προστατεύεται ο καταναλωτής από ακραίες αυξήσεις. Μέχρι πρότινος γινόταν αναθεώρηση του πλαφόν κάθε έξι μήνες, όμως η Ofgem αποφάσισε φέτος να γίνεται η αναθεώρηση ανά τρεις μήνες, ώστε να αντανακλώνται πιο αποτελεσματικά οι ευμετάβλητες τιμές χονδρικής.

Αυτό προφανώς δυσχεραίνει τους καταναλωτές καθώς, από τον Οκτώβριο και μετά, το υπάρχον πλαφόν των 1.971 λιρών τον χρόνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μπορεί να ανεβεί στις 3.500 λίρες, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι καταναλωτές τους τελευταίους μήνες βλέπουν να σημειώνουν υπέρογκα κέρδη οι ενεργειακοί κολοσσοί και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία δεν σταματούν όμως την τρελή «κούρσα» που παίρνει η αύξηση των ενεργειακών λογαριασμών. Χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση της Ofgem, οι ετήσιοι λογαριασμοί ενέργειας θα φτάσουν στις 4,200 λίρες.

Το σχέδιο Ζαχάουι και τα προβλήματα

Γι αυτό ο Ζαχάουι προτείνει το επιπλέον μέτρο ελάφρυνσης των 400 λιρών. Υπενθυμίζεται ότι ο παραιτηθείς ΥΠ.ΟΙΚ. Ρίσι Σούνακ έχει ήδη στηρίξει όλα τα νοικοκυριά με απευθείας επιδότηση 400 λιρών, που θα δοθεί από τον Οκτώβριο και σε 6 δόσεις. Το σχέδιο Ζαχάουι προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού δανειοδότησης των παρόχων ενέργειας. Στόχος του ταμείου των 9 δις λιρών που θα δημιουργηθεί, είναι να καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας των εταιρειών ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Το σχέδιο είναι παρόμοιο με το σχήμα που είχε δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας για την στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων την περίοδο της πανδημίας.

Όμως υπάρχουν δυο μεγάλα προβλήματα. Πρώτο και βασικότερο ότι ο Ζαχάουι είναι προσωρινός υπουργός Οικονομικών και η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, είτε από τον Σούνακ είτε από την Τρας, έχει ήδη αναφέρει δικούς της τρόπους ελάφρυνσης του κόστους ζωής. Δεύτερον, ότι αν εφαρμοστεί τελικά το μέτρο, θα μπει σε ισχύ από τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές ήδη θα βιώσουν την επόμενη κατακόρυφη αύξηση των ενεργειακών τους λογαριασμών τον Οκτώβριο.

Η αντιπολίτευση, φυσικά, ζητά ακόμα δραστικότερες παρεμβάσεις. Ο ηγέτης των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ υποστηρίζει σήμερα ότι το πλαφόν πρέπει πάση θυσία να παραμείνει στις 1.971 λίρες. Στην κυριακάτικη Mirror τονίζει ότι το κόμμα των Εργατικών έχει σχέδιο «το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κρίσης», ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι το κόμμα θα φορολογούσε «τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που σημειώνουν τεράστια κέρδη». Οι Εργατικοί δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς θα το κάνει αυτό, αύριο Δευτέρα, ο ίδιος ο Κιρ Στάρμερ. Η πρότασή του συμβαδίζει με εκείνη του Κιθ Άντερσον, διευθυντή της σκωτικής εταιρείας ενέργειας «ScottishPower», που είχε προτείνει από τον Απρίλιο να παγώσει το πλαφόν στις 1.971 λίρες για δυο χρόνια, με τη δημιουργία μηχανισμού δανειοδότησης προς τις εταιρείες που θα ξεπληρωνόταν σε βάθος 15ετίας. Η πρόταση είχε απορριφθεί από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ