Αυξάνονται οι φόβοι στη χώρα για οικονομική ύφεση μετά το αρνητικό πρόσημο του Αυγούστου. Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για παρατεταμένες περιόδους υψηλού πληθωρισμού.Τράπεζες, χρηματιστήρια, επιχειρήσεις και κυβέρνηση βρίσκονται σε αναταραχή εδώ και μήνες. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι σταθερή, ενώ οι προβλέψεις και τα στοιχεία από επίσημους φορείς την αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο.

Σειρά σήμερα παίρνει η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS): Σύμφωνα με στοιχεία της, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον μήνα Αύγουστο κατά 0,3%. Μάλιστα, οι αναλυτές προσθέτουν τον όρο «απροσδόκητα» καθώς περίμεναν να παραμείνει έστω στάσιμη τον Αύγουστο, μετά και την μικρή άνοδο 0,1% που είχε σημειώσει τον Ιούλιο.

Η σημερινή ανακοίνωση ωθεί τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας για ύφεση της οικονομίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι υποθέσεις συνδυάζονται μάλιστα και με πτώση του ΑΕΠ στο ίδιο ποσοστό (0,3%) για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ONS Γκραντ Φίτσνερ δήλωσε σχετικά με την ύφεση ότι ακόμα και «επιχειρήσεις όπως το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα ξενοδοχεία είχαν αρκετά άσχημες επιδόσεις τον Αύγουστο». Παράλληλα βέβαια και με την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο τομέα της ενέργειας και που επηρέασε το βιομηχανικό κλάδο. Όμως ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ρις-Μογκ επιχείρησε να υποβαθμίσει την είδηση, τονίζοντας ότι «οι μηνιαίες προβλέψεις είναι συχνά ασταθείς και υπόκεινται σε αναθεώρηση».

Ύφεση και υψηλός πληθωρισμός για το Ηνωμένο Βασίλειο;

Η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα δεν προβλέπεται καλύτερη για τον μήνα Σεπτέμβριο. Από τη μία το πάγωμα των υπηρεσιών λόγω του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ, από την άλλη η ανακοίνωση του αμφιλεγόμενου μίνι-προϋπολογισμού του Κούασι Κουαρτένγκ δημιούργησαν κλίμα αποσταθεροποίησης. Η λίρα έπεσε, τα επιτόκια ανέβηκαν και οι επενδυτές περισσότερο φοβήθηκαν, παρά πλησίασαν την χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών παρόλα αυτά επέμεινε ότι «το πλάνο θα λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πριν λίγες ώρες ότι ο προϋπολογισμός του Κουαρτένγκ μπορεί να στηρίξει την οικονομία, ωστόσο αυτό θα είναι για μικρό διάστημα. Προέβλεψε μάλιστα ότι ο αυξημένος πληθωρισμός της χώρας θα διαρκέσει περισσότερο από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και μόνο η Σλοβακία θα είναι αυτή που θα τον ξεπεράσει.

Η αύξηση του πληθωρισμού έχει άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές των προϊόντων. Το καλάθι των Βρετανών αναμένεται σύμφωνα με έρευνα της Kantar, να «βαρύνει» με επιπλέον 643 λίρες ετησίως. Επισημαίνεται ότι σε μία προσπάθεια οι καταναλωτές να μειώσουν το κόστος, στρέφονται προς τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, ενώ βρίσκονται σε διαρκές κυνήγι προσφορών.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ