Ο Γκάβιν Γούιλιαμσον παραιτήθηκε από την θέση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, μετά από κατηγορίες για παραβατική και προσβλητική συμπεριφορά προς τους συνεργάτες του.Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι παραιτήσεις υπουργών έχουν γίνει κάτι σαν συνήθειο για τους Βρετανούς και πολύ περισσότερο για τις Συντηρητικές κυβερνήσεις στη χώρα. Το θέμα λοιπόν τώρα δεν βρίσκεται στο «ποιος θα τον αντικαταστήσει;», αλλά στο πως θα εμπνεύσει σταθερότητα μια συντηρητική κυβέρνηση παραιτήσεων.

Χθες το βράδυ ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, Σερ Γκάβιν Γούιλιαμσον, επέλεξε να υποβάλλει την παραίτησή του, καθώς «ένιωσε πως οι κατηγορίες προς το άτομό του αποπροσανατολίζουν από την καλή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση».

Το ιστορικό της παραίτησης

Πριν από λίγες ημέρες οι κυριακάτικες Times δημοσίευσαν μηνύματα που ουσιαστικά επιβεβαίωναν το bulling του Γκάβιν Γούιλιαμσον, προς την υπεύθυνη κομματικής πειθαρχίας Γούεντι Μόρτον επί κυβέρνησης Τρας. Συγκεκριμένα, τότε, είχε παραπονεθεί ότι δεν του στάλθηκε πρόσκληση για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισσάβετ εξαιτίας του ότι δεν ήταν υποστηρικτής της Τρας ή τέλος πάντων στις «προτιμήσεις» της, κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι έγινε «επιλογή» στα άτομα που θα προσκληθούν. Παράλληλα δε, και σε απειλητικό τόνο, ξεκαθάρισε στη Μόρτον ότι «υπάρχει ένα τίμημα για όλα».

Μετά από τις πρώτες αποκαλύψεις ακολούθησαν και άλλες κατηγορίες. Πρώην συνεργάτης του στο υπουργείο το διάστημα 2017-2019, όταν ο Γούιλιαμσον διετέλεσε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, δήλωσε στην Guardian ότι ο υπουργός χρησιμοποίησε φράσεις όπως «κόψε το λαιμό σου» και «πήδηξε από το παράθυρο».

Στο γράμμα παραίτησης ο Γούιλιαμσον αρνήθηκε μεν τους χαρακτηρισμούς, θέλησε ωστόσο να απολογηθεί προς τον αποδέκτη των μηνυμάτων, επισημαίνοντας ότι «θέλει να καθαρίσει το όνομά του από οποιοδήποτε λάθος». Παράλληλα, ο Σερ Γούιλιαμσον ξεκαθάρισε χθες μέσω Twitter, ότι δεν θα λάβει την αποζημίωση που παραδοσιακά δίνεται στους υπουργούς όταν εγκαταλείπουν το γραφείο.

Κρίση για τον Σούνακ;

Ο Σούνακ όμως σήμερα μπαίνει στο μικροσκόπιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε, ότι το περιστατικό απρεπούς συμπεριφοράς του Γούιλιαμσον «ανέδειξε την έλλειψη κρίσης, αλλά και ηγεσίας του Σούνακ». Ουσιαστικά η δήλωση έρχεται με αφορμή τις δηλώσεις Συντηρητικού βουλευτή ότι είχε ενημερώσει προσωπικά τον Σούνακ για τις κατηγορίες που υπήρχαν στο όνομα του πρώην πια υπουργού Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, ο συντηρητικός βουλευτής Τζέικ Μπέρι και πρώην πρόεδρος του κόμματος, υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει τον Σούνακ για τις κατηγορίες μια μέρα ακριβώς πριν την τοποθέτηση του Γούιλιαμσον στο υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή στις 24 Οκτωβρίου.

Το Number 10 με την σειρά του ανακοίνωσε ότι «γνώριζε για μια διαφωνία» όμως δεν ήξερε την «ουσία» των μηνυμάτων που δημοσίευσαν οι Times. Ο Σούνακ χθες αποδέχτηκε την παραίτηση με μεγάλη λύπη», ενώ ευχαρίστησε τον Σερ Γκάβιν για την «προσωπική υποστήριξη και πίστη».

Η κρίση του Σούνακ δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται, αν και βρίσκεται μόλις δύο εβδομάδες στην θέση του πρωθυπουργού. Η πρώτη ήταν με την επιλογή του να κρατήσει την Σουέλα Μπράιβερμαν στην θέση της υπουργού Εσωτερικών μετά την παραίτηση της ίδιας από την θέση επί κυβέρνησης Τρας. H Μπράιβερμαν είχε πιεστεί να υποβάλλει παραίτηση, καθώς είχε παραβιάσει τους υπουργικούς κανόνες, στέλνοντας ένα επίσημο έγγραφο σε συνάδελφό της βουλευτή, όμως μέσω του προσωπικού της λογαριασμού e-mail. H σημερινή «Ώρα του Πρωθυπουργού» προβλέπεται σε κάθε περίπτωση αρκετά δύσκολη για τον Σούνακ.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ