fotΣτο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, παρευρέθηκαν πολλοί ευρωβουλευτές, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Αεράκης και στελέχη της Κομισιόν.

«Εδώ, στην καρδιά τη Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, τιμούμε απόψε τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Τιμούμε το κορυφαίο γεγονός της νεώτερης κρητικής ιστορίας κι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νέας ελληνικής ιστορίας» τόνισε ο κ. Χατζημαphoto 3ρκάκης.

Μιλώντας για το σημερινό μήνυμα της επετείου, σημείωσε πως «η ευθύνη και το χρέος μας σήμερα είναι να αγωνιστούμε με τα όπλα της ειρήνης για την ευημερία, την πρόοδο και την κατάργηση της λιτότητας που δημιουργεί τα σημερινά δεσμά των λαών του Νότου της Ευρώπης».

Αναφερόμενος δε στο ρόλο και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπογράμμισε πως σήμερα οφείλουμε να μιμηθούμε το έργο του μέσα από «την αναζήτηση ενός νέου μεγάλου ιστορικού συμβιβασμού μεταξύ των Ευρωπαίων που θα οδηγήσει σε περισσότερη Ευρώπη, που θα γεφυρώσει το χάσμα Βορρά – Νότου, που δεν θα διαχωρίζει τα μέλη της σε Πατρίκιους και Πληβείους. Σε ισχυρούς και ανίσχυρους. Που θα εδραιώσει την αντίληψη του Ευρωπαίου πολίτη».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, να αντλήσουμε παραδείγματα και δύναμη από τους αγώνες, το θάρρος, την αυταπάρνηση των προγόνων μας. Μέσα από τη συνεργασία όλων μας, στόχος είναι να αναδείξουμε την Κρήτη μας, την ιστορία, τον πολιτισμό μας, την οικονομική δραστηριότητα, την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, τον λαϊκό μας πολιτισμό, την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενεργή συμμετοχή των νέων στις παρακαταθήκες των προγόνων μας».

Για την επέτειο μίλησε ο ακαδημαϊκός Παύλος Τζερμιάς. Η εκδήλωση έκλεισε με κρητικούς χορούς από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ