Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα.

Ιερή συγκίνηση και χαρά ανέκφραστη πλημύρισε τις ψυχές όλων των παρευρεθέντων στις τελετές των Θυρανοιξίων του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού και της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής, στην περιοχή Harrow του ΒΔ Λονδίνου, Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου 2011.

Η θεοφιλής και φιλογενής Κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονος, η οποία ιδρύθηκε το 1975, σ’ αυτήν την ωραία (και παλαιότερα αριστοκρατική) περιοχή του ΒΔ Λονδίνου, στο Harrow, έκανε ένα τολμηρό άλμα στο όνειρο και στο μέλλον. Με σεβασμό και πιστότητα στις Ιερές Παραδόσεις μας και με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση κατάφερε να επιτύχει κάτι μοναδικό, που η Ομογένειά μας στη Μεγ. Βρετανία δεν είχε καταφέρει για περισσότερα από 100 χρόνια, δηλαδή να οικοδομήσει εκ θεμελίων νέο Ιερό Ναό, σε βυζαντινό ρυθμό, και να τον παραδώσει με την τέλεση των Θυρανοιξίων στη λατρεία του Αγίου Θεού μας και στην τιμή των Προστατών Αγίων.

Οι Άρχοντες, τα πιστά μέλη, οι αφοσιωμένοι φίλοι και οι ευλαβείς προσκυνητές και χορηγοί, αισθάνθηκαν πως εδώ πραγματοποιήθηκε ένας αληθινός άθλος και ένα πραγματικό θαύμα. Ο άθλος έχει διάσταση ιστορική, όπως και το έργο που μόλις ολοκληρώθηκε. Το θαύμα δε, μας συνδέει κατ’ αρχάς με τον Πατέρα μας τον εν τοις ουρανοίς, ο οποίος ελέησε την φιλοπρόοδη αυτή Κοινότητα και ευλόγησε απλόχερα τους Άρχοντες και τα μέλη της, και μας συνδέει επίσης και με την ιερή πίστη των Αγίων Πατέρων μας.

Στα Θυρανοίξια, τα οποία τελέσθηκαν με εκκλησιαστική τάξη και αληθινή βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, προεξήρχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος ήλθε ειδικά από την Κύπρο για τις τελετές αυτές, και μάλιστα μετέφερε ως ευλογία από την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου λείψανα του Αγ. Παντελεήμονος, τα οποία προσέφερε για να μείνουν μόνιμα στο νέο Ναό. Ο Πανιερώτατος σχετίζεται πνευματικά με την Κοινότητα, αφού είχε διακονήσει ως Ιερατικώς Προϊστάμενός της κατά το χρονικό διάστημα 1989-1992.

Έλαβαν, επίσης, μέρος μεγάλος αριθμός Ιερέων και Διακόνων και πλήθη πιστού λαού. Πολλοί μάλιστα ταξίδεψαν από μακρινές αποστάσεις για να απολαύσουν πνευματικά το μοναδικό και εξαιρετικό αυτό γεγονός. Αξίζει να σημειώσουμε ότι 30 περίπου Ομογενείς ταξίδεψαν από την ωραία και παραθαλάσσια πόλη Margate της Ανατολικής Αγγλίας, με επικεφαλής τον Ιερέα τους Αρχιμ. Βησσαρίωνα Κοκλιώτη, για να παρευρεθούν στα Θυρανοίξια και να βιώσουν προσωπικά την ανεπανάληπτη αυτή πνευματική και λειτουργική εμπειρία. Πρώτος «ευλογητάρης» του νεόδμητου ναού έγινε ο Αρχιμ. Αιμιλιανός Παπαδάκης.

Ανάμεσα στους πολλούς και ξεχωριστούς λαϊκούς προσκεκλημένους ήταν ο κ. Γιώργος Χριστοφίδης, Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, ο Ευθύμιος Παντζόπουλος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, ο Γιώργος Γεωργίου, Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, ο Νίκος Σκηνίτης, εκπρόσωπος του ΣΑΕ, ο Μάριος Μηναΐδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων Μεγ. Βρετανίας, η  Λίζα Ράττερ, Αντιδήμαρχος του Μπάρνετ, πολλοί Πρόεδροι και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων και Παροικιακών Συλλόγων, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Αστυνομικών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Λονδίνου, Έλληνες Καθηγητές σε Πανεπιστήμια του Λονδίνου, εκπρόσωποι των Παροικιακών Μ.Μ.Ε. και άλλοι πολλοί ων ουκ έστιν αριθμός.

Ξεχωριστή θέση στις τελετές αυτές είχε ο Κτήτωρ του νέου Ναού Πανίκος Ηροδότου, και μέλη της οικογενείας του. Ο κ. Ηροδότου με την ευγένεια, την ψυχική του καλλιέργεια και το γλυκύ του χαμόγελο έχει πάντα καταλυτική παρουσία και προσφορά. Η δωρεά όλης της ξυλόγλυπτης επίπλωσης του νέου Ναού και οι πολλές και γενναιόδωρες χρηματικές του εισφορές τον αναδεικνύουν σε σημαντική μορφή στην ιστορία της εν λόγω Κοινότητας. Τον ακολουθούν στις δωρεές και ευεργεσίες οι συγγενείς του, αυτάδελφοι Στέφανος Στεφάνου (του οποίου η οικοδομική εταιρεία ανήγηρε το Ναό) και Στέλιος Στεφάνου.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παντελής Δημοσθένους καλωσόρισε με εγκαρδιότητα όλους τους παρευρεθέντες, ανέφερε στοιχεία της ιστορικής εξέλιξης του σπουδαίου αυτού έργου και ευχαρίστησε θερμά όσους συνέδραμαν στον Έρανο για την ανέγερση του περικαλλούς αυτού Ναού. Στη συνέχεια μαζί με μέλη του Συμβουλίου του προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στους Αρχιερείς, στον Ιερατικώς Προϊστάμενο, στους λοιπούς Κληρικούς, στους προσκεκλημένους και στους Μεγάλους Ευεργέτες.

Η Πρόεδρος Εύα Χρήστου και μέλη του Δ.Σ. της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών και Δεσποινίδων «Η Αγία Αγάθη», που δρα πάντοτε με δυναμισμό και με πολλή αγάπη μέσα στο πλαίσιο της Κοινότητας, προσέφεραν εκ μέρους της Αδελφότητας αναμνηστικές πλακέτες σε όλους τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας έτσι την αφοσίωση και τις πολυποίκιλες προσφορές τους προς την εκκλησία και την Κοινότητα. Επίσης δε, προσέφεραν σε όλους τους προσκυνητές μια ωραία κλειδοθήκη, αναμνηστική των Θυρανοιξίων. Μια έγχρωμη αναμνηστική κάρτα προσφέρθηκε προς όλους τους παρευρεθέντες από την ελπιδοφόρα Νεολαία μας, στην οποία προεδρεύει ο δραστήριος Παναγιώτης Αργυρού.

Μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα των Θυρανοιξίων, στο τέλος της πρώτης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Άγιος Θυατείρων χειροθέτησε τέσσερεις νέους Αναγνώστες για τη νέα εκκλησία. Είναι ο Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Ελληνικού Κολεγίου Αγίου Παντελεήμονος, ο Χαράλαμπος Σάββα, Ιεροψάλτης του Ναού, ο Ρουμάνος Θεολόγος Bogdan Grigorean, Ιεροψάλτης του Ναού και ο Βασίλης Λάππας, σπουδαστής της Κοινοτικής Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

Στο Βιβλίο Θυρανοιξίων έγραψαν πολλοί από τους παρευρεθέντες και αποτύπωσαν τη συγκίνηση και τις ευχές τους για το ιερό και ιστορικό αυτό έργο. Πρώτος έγραψε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος:

«Με την χάρη, την ευλογία και την ιερή χειραγωγία του εν Τριάδι Δεδοξασμένου Θεού, αξιωθήκαμε να τελέσουμε τα Θυρανοίξια του ιερού Τεμένους, το οποίο αφιερώθηκεν εις τον Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικόν Παντελεήμονα, την Οσιομάρτυρα δούλην του Θεού Παρασκευήν και στο μνημόσυνον πάντων των ευσεβών και Ορθοδόξων χριστιανών της μεγαλουπόλεως Λονδίνου και ιδιαίτερα της περιοχής Harrow Λονδίνου όπου ευρίσκεται ο Ναός. Συγχαίρομεν από καρδιάς πάντας τους ευσεβείς και Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι συνέβαλαν εις την πραγματοποίησιν τούτου του έργου και ευγνωμόνως μνημονεύομεν τους Ευεργέτες, τους Χορηγούς, τους Δωρητές, τους Κτήτορες και Συνδρομητές και όλους τους ευσεβείς και Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι ποικιλότροπα συνυπούργησαν εις την ολοκλήρωσιν του έργου. Ο Κύριος να δεχθεί τα δώρα και την προσφοράν όλων και να επισκιάζει με την χάριν του τούτον τον Οίκον εις αιώνα αιώνος».

Κατόπιν έγραψε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος:

«Είναι πανάρχαιο έθιμο το κτίσιμο ναών και η αφιέρωσή τους στον Θεό. Ο Πλούταρχος μας πληροφορεί ότι περιερχόμενος κάποιος τον κόσμο μπορεί να συναντήσει πόλεις και χωριά που να τους λείπουν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη. “Ανιέρου πόλεως και αθέου”, όμως “ουδείς εστιν ουδ’ έσται γεγονώς θεατής”. Δεν υπάρχει δηλ. πόλη ή κοινότητα που να μην έχει ναό ή βωμό στον οποίο να τιμάται και να λατρεύεται ένας Θεός.

Ο πρώτος ναός για τον αληθινό Θεό ήταν κινητός. Ήταν η Σκηνή του Μαρτυρίου. Αργότερα οι Εβραίοι ανοικοδόμησαν τον ναό του Σολομώντος. Μα και οι Χριστιανοί, παρόλο που ξέρουμε ότι “ουκ εν χειροποιήτοις ναοίς ο Θεός κατοικεί, ουδέ υπό χειρών ανθρώπων θεραπεύεται προσδεόμενός τινος”, κτίζουμε ναούς και τους αφιερώνουμε στη λατρεία του Θεού. Μπορεί να μην χρειάζεται ο Θεός τους ναούς. Τους χρειαζόμαστε εμείς οι άνθρωποι. Καθώς είμαστε κατασκευασμένοι από ύλη και πνεύμα χρειαζόμαστε και τους υλικούς ναούς για να μας βοηθούν να αναγόμαστε στα πνευματικά. Τα εικονίσματα, το θυμίαμα, οι άλλοι συμπροσευχόμενοι μας ανεβάζουν στα ουράνια.

Είναι γι’ αυτό που χαιρόμαστε ιδιαίτερα σήμερα που τελέσαμε τα Θυρανοίξια του νέου ναού του Αγίου Παντελεήμονος στο Λονδίνο. Στην ξένη χώρα όπου παροικούν οι Ορθόδοξοι θα τονίζει και την ιδιαιτερότητά μας μέσα στην κοινωνία των αλλοδόξων. Ο Ορθόδοξος ναός στηρίζει και τη Θεολογία μας.

Συγχαίρουμε όσους συνέβαλαν στο όλο έργο της απόκτησης του χώρου και της ανέγερσης του ναού. Αναμιμνήσκομαι των δυσκολιών που συναντούσαμε στα έτη 1989-1992, όταν βρισκόμουν εδώ ως Ιερεύς, και δοξολογώ τον Θεό για την αισία έκβαση των πραγμάτων.

Είθε να πραγματοποιηθεί και ο σκοπός για τον οποίον έγιναν τόσοι αγώνες και τόσα έξοδα. Δηλ. η πνευματική καλλιέργεια και ανύψωση των πιστών και η διατήρηση της εθνικής ελληνικής ταυτότητάς μας».

Διακρίνουμε επίσης και τις σκέψεις του Κτήτορα του Ναού Πανίκου Ηροδότου:

«Στις 27 Ιουλίου του 2008 ήρθα να κάνω Παράκληση στον Άγιο Παντελεήμονα για τον γαμπρό μου Παντελή που ήταν άρρωστος κι εδώ εγνώρισα τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, τον Παντελή Δημοσθένους.

Μιλώντας μου είπε ότι έχουν στόχο να κτίσουν καινούργια εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος, κι εγώ του είπα θα τον βοηθήσω όσο μπορούσα και στάθηκα δίπλα του και με την βοήθεια του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Παρασκευής, που είναι η Αγία μου και που με έστειλε εδώ για να τους γνωρίσω.

Μετά από δύο χρόνια σκληρών αγώνων τελείωσε αυτό το μεγάλο έργο και σήμερα 9 Απριλίου 2011 έγιναν τα ιστορικά Θυρανοίξια, που είδα με μεγάλη χαρά μου και συγκίνηση.

Εγώ έχω κάνει εξ ολοκλήρου όλο τον εξοπλισμό εικονοστασίου και όλο τον ιερό εξοπλισμό και έχω προσφέρει και χρηματικό ποσό. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που τελείωσε αυτό το ιερό έργο.

Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή που εργάστηκαν σκληρά για να τελειώσει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Παρασκευής, όπως θα ονομάζεται τώρα, διότι αυτοί οι δύο Άγιοι εβοήθησαν για να τελειώσει η εκκλησία. Επίσης, θέλω να συγχαρώ τον Ιερέα της εκκλησίας Αναστάσιο Σαλαπάτα για την μεγάλη προσφορά, και όλους που συνέβαλαν για να τελειώσει η εκκλησία μας. Ευχαριστώ».

Το έργο αυτό παραδίδεται τώρα πια στην ιστορία, η οποία θα δικαιώσει τους Κτήτορες, τους Ευεργέτες, τους Δωρητές και όλους αυτούς που στήριξαν ποικιλότροπα την ευγενική αυτή προσπάθεια. Επίσης δε, κληροδοτείται στην ελπιδοφόρα νέα γενεά μας, η οποία θα συνεχίσει το ιερό έργο που εμείς ξεκινήσαμε.

Τα Εγκαίνια του Ναού θα πραγματοποιηθούν συν Θεώ το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Είθε η χάρις του Μεγάλου Θεού μας και οι πρεσβείες των Προστατών Αγίων, Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, να είναι πάντα μεθ’ ημών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ