Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των πολιτών αλλά και για να ανακόψει την ανοδική πορεία των εθνολαϊκιστών, ο Εμανουέλ Μακρόν προσανατολίζεται πλέον στην αυστηροποίηση της μεταναστευτικής του πολιτικής.Ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται να αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι το εγχείρημα αυτό θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο. Στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα είπε πολύ χαρακτηριστικά: «Στο θέμα αυτό δεν είμαστε μέχρι στιγμής ούτε ανθρωπιστές, ούτε αποτελεσματικοί. Σκοπεύω να συζητήσω για το θέμα της μετανάστευσης σε ένα ήρεμο πλαίσιο».

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ενεργεί με γνώμονα τις προεδρικές εκλογές του 2022 αλλά και τις δημοτικές του ερχόμενου Μαρτίου. Με δεδομένη πρόσφατη δημοσκόπηση που κατέδειξε ότι το 64% των πολιτών δεν αισθάνονται πλέον τη χώρα τους «σαν το σπίτι τους», ο γάλλος πρόεδρος και το Κόμμα του, La Republique en Marche, θεωρούν επιτακτική την ανάληψη δράσης.

Αλλαγή ρητορικής

«Η Γαλλία δεν μπορεί να δέχεται όλους τους ανθρώπους, εάν θέλει να τους δέχεται καλά», επισήμανε ο Μακρόν. «Δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα που είναι υπερβολικά ελκυστική. Πρέπει να παρέχουμε άμεσα άσυλο σε εκείνους που χρήζουν της προστασίας μας. Όσοι δεν επιτρέπεται να μείνουν επειδή εισήλθαν παρανόμως ή καθότι δεν έχουν δικαίωμα σε άσυλο, πρέπει να επαναπροωθούνται πολύ πιο αποτελεσματικά».

Είναι εμφανές ότι η ρητορική Μακρόν έχει αλλάξει άρδην. Μόλις πριν από δυο χρόνια αμφισβητούσε ακόμη ότι υπάρχουν μεταναστευτικά κύματα προς τη χώρα και υποστήριζε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους Γάλλους. Το 2018 ωστόσο 123.000 άνθρωποι αιτήθηκαν τη χορήγηση ασύλου στη Γαλλία. Πρόκειται για έναν αριθμό αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και που αποτελεί νέο ρεκόρ. Μπορεί στη Γερμανία με 186.000 αιτούντες ασύλου ο αριθμός να είναι ακόμη μεγαλύτερος, ωστόσο την ίδια ώρα στη Γαλλία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών.

Λεπέν: «Να διώξουμε τους παράνομους»

Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, ο γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να ανακόψει και την ανοδική πορεία των εθνολαϊκιστών της Μαρίν Λεπέν οι οποίοι μονοπωλούν, σχεδόν, το ζήτημα εδώ και χρόνια. «Ο Μακρόν θα λάβει και πάλι ημίμετρα τα οποία δεν θα λύσουν το πρόβλημα», εκτιμά η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. «Πρέπει να σταματήσουμε τις επανενώσεις οικογενειών και να διώξουμε όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Πρέπει να σταματήσουμε όλα εκείνα που κάνουν τη χώρα μας ελκυστική για τους παράνομους μετανάστες, όπως τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αλλά ο Μακρόν δεν θέλει. Δυστυχώς. Διότι η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο».

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για παράτυπους μετανάστες κόστισε πέρσι περίπου ένα δις ευρώ στο δημόσιο. Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής ο Εμ. Μακρόν φέρεται να εξετάζει τώρα την περικοπή των παροχών αυτών.

Άνκε Σέφερ (DLF)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ