Σήμερα, είναι η «επόμενη μέρα» του κυβερνητικού φιάσκου, με το αυταρχικό πέρασμα χωρίς ψηφοφορία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.Η αντίδραση των πολιτών χθες βράδυ ήταν άμεση. Σε πολλές πόλεις έληξε μέσα στις φωτιές με αυθόρμητες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Στο Παρίσι, στην Place de la Concorde -Πλατεία Ομόνοιας-ειρωνική ερμηνεία, που βρίσκεται απέναντι από το Κοινοβούλιο, γύρω στα 6000 άτομα συγκεντρώθηκαν βάζοντας φωτιές όπου μπορούσαν.

Από την Κονκόρντ παρουσία της αστυνομίας, προχώρησαν σε άλλα κεντρικά σημεία, εκσφενδονίζοντας μάλιστα αντικείμενα από τα σκουπίδια στους παρισινούς δρόμους, που πριν από τη σημερινή επίταξη είχαν φτάσει στους 9.000 τόνους.

Τη Δευτέρα η πρόταση μομφής

Την ίδια ώρα τα συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του πιο ριζοσπαστικού του CGT και τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των «αυθόρμητων διαδηλώσεων» παντού, αλλά και μίας γενικής την ερχόμενη Πέμπτη. Αυθόρμητα σήμερα το πρωί το CGT μπλόκαρε για δίωρο τον περιφερειακό της πρωτεύουσας.

Η Δευτέρα θα είναι η μέρα των προτάσεων μομφής : Μιας ή περισσότερων. Υπερισχύει αυτή ενός μικροσκοπικού κόμματος με μόλις 20 βουλευτές, του «Liot» (Libertés, Indépendants, outre mer et territoires = Ελευθερίες, ανεξάρτητοι, υπερατλαντικοί, εδάφη) που ως ανεξάρτητο, φαίνεται να συγκεντρώνει και τα άλλα κόμματα σε «διακομματική πρόταση- μομφής», την πιο επικίνδυνη για την κυβέρνηση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ