Συσκέψεις με πρωτοβουλία της Γαλλίας που θέτουν ως στόχο την «κατεπείγουσα» παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Παρόντες μέσω βίντεο ο Ζελένσκι και ο Ουκρανός πρωθυπουργός.Τον «εξαιρετικά επείγοντα» χαρακτήρα της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία «για να περάσει τον χειμώνα» τόνισαν κατά την πρωινή διεθνή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη σύσκεψη, που διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περίπου 70 οργανώσεις, προερχόμενες από 47 χώρες.

«Πρόκειται για μια βοήθεια απολύτως πρακτικού χαρακτήρα» εξήγησε ο Εμμανουέλ Μακρόν. «Μιλάμε για ηλεκτρογεννήτριες, επισκευές υποδομών, λαμπτήρες LED για φωτισμό, γιατί βασικός στόχος της ρωσικής επίθεσης είναι να βυθίσει τον ουκρανικό λαό στο σκοτάδι και την απελπισία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Συσκέψεις για την Ουκρανία «για σήμερα και για το μέλλον»

Στο ίδιο ύφος για την αντιμετώπιση του χειμώνα ήταν και η παρέμβαση μέσω βιντεοκλήσης από τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος εκτίμησε το κόστος των αναγκών γύρω στα 800 εκατ. ευρώ – ένα ποσό που φαίνεται να συγκεντρώθηκε από τις υποσχέσεις των συμμετεχόντων. Παρόντες επίσης στην πρωινή σύσκεψη ήταν και ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Τσμιχάλ, καθώς και η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, Ολένα Ζελένσκα. «Για σήμερα και για το μέλλον» είναι ο τίτλος που δίνει το Ελιζέ τον κύκλο των συσκέψεων για την Ουκρανία, που ξεκίνησαν σήμερα.

Σε συνέχεια του πρωϊνού, ο Μπρούνο Λεμέρ οργανώνει το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών δεύτερη σύσκεψη, διμερούς χαρακτήρα, με 500 Γάλλους επιχειρηματίες και Ουκρανούς υπουργούς από διάφορους τομείς: Υποδομών, αγροτικού τομέα, ενέργειας, ψηφιακής ανάπτυξης και υγείας. Η Γαλλία προετοιμάζεται για το μερίδιό της εν καιρώ ειρήνης.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ