Για τρίτη μέρα συνεχίζονται στη Γαλλία οι μαζικές πορείες και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με φόντο τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αύριο οι προτάσεις μομφής. Υπό πίεση ο Μακρόν.Για τρίτη συνεχή νύχτα, μετά την έγκριση χωρίς ψηφοφορία του συνταξιοδοτικού, χιλιάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν και χθες βράδυ στην Place de la Concorde στο Παρίσι, όπου πάλαι ποτέ ο γαλλικός λαός αποκεφάλισε τον Λουδοβίκο 16ο και τη Μαρία Αντουανέτα.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκεται ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με βαρύ κατηγορητήριο: είναι ο αλαζόνας που κωφεύει, ο πρόεδρος των πλουσίων. Με δακρυγόνα και 91 συλλήψεις η αστυνομία έδιωξε νότια τους διαδηλωτές.

Για τρίτη συνεχή νύχτα και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις όπως η Ναντ, η Χάβρη, η Λυον και το Μπορντώ υπήρξαν παρόμοιες συγκεντρώσεις: αυθόρμητες χωρίς συνδικάτα, θυμίζοντας τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Η χώρα αρχίζει να κιτρινίζει επικίνδυνα. «Πρέπει να βγει να μιλήσει ο Μακρόν!» φωνάζουν πολλοί, ενώ τραγική είναι η πτώση της δημοτικότητάς του μόλις στο 28% σε σημερινή δημοσκόπηση της IFOP.

Η Γαλλία γίνεται ξανά «κίτρινη»

Αναγκαστικά όμως ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να περιμένει την αυριανή ημέρα και την εξέταση των δύο προτάσεων μομφής. Για ακόμα μια φορά το κλειδί έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι της δεξιάς, λείπουν τουλάχιστον 32 ψήφοι για να περάσει η πρόταση μομφής και πέσει η γαλλική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο Τζορντάν Μπαρνελά, ο 28χρονος διάδοχος της Μαρίν Λεπέν στο κόμμα της, αιφνιδίασε με πολιτική πρότασή του προς τους Ρεπουμπλικάνους: «Όποιος ψηφίσει την πρόταση μομφής, η Εθνική Συσπείρωση δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στην εκλογική του περιφέρεια, σε περίπτωση εκλογών.»

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ