Καζάνι που βράζει η Γαλλία με τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού να συνεχίζονται από αύριο. Την Τρίτη η χώρα αναμένεται να παραλύσει ξανά.Παρότι Κυριακή σήμερα, το «ημικύκλιο» της Γερουσίας παραμένει από χθες «ενεργό». Οι Γερουσιαστές πιέζονται να προχωρήσουν στην εξέταση της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό, που έφτασε την περασμένη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο προερχόμενη, ανεξέταστη και αψήφιστη. Στο μεταξύ ο χρόνος πιέζει, η κοινωνία βράζει, πάνω από το 60% των πολιτών απορρίπτει τη μεταρρύθμιση, ενώ τα ενωμένα συνδικάτα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη γενική απεργία της ερχόμενης Τρίτης 7 Μαρτίου.

«Εβδομάδα των παθών» για την κυβέρνηση, αφού σε ορισμένους κλάδους οι απεργίες έχουν ήδη ξεκινήσει προειδοποιητικά: Από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο ξεκίνησαν με μειώσεις στην παραγωγή, ενώ σήμερα το απόγευμα, ξεκινούν την απεργία τους οι φορτηγατζήδες.

Απεργία και στα μέσα μεταφοράς

«Στοπ στη Γαλλία» είναι ένα από τα σλόγκαν των διοργανωτών της Τρίτης, που στοχεύουν στην παράλυση της χώρας ώστε να υποχρεωθούν, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μακρόν, να υποχωρήσουν. Και για να το πετύχουν δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τουλάχιστον Τετάρτη και Πέμπτη.

Σήμερα λήγουν και οι δεκαπενθήμερες χειμερινές διακοπές σε όλες τις ζώνες εκπαίδευσης της Γαλλίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των συνδικάτων τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Τρίτη με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών συμμετείχαν ήδη και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Κλειστοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Απεργίες και σε μετρό, λεωφορεία, σιδηροδρόμους και σημαντική μείωση των αεροπορικών πτήσεων. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που αποτρέπουν τους πιο μαχητικούς να κηρύξουν επ’ αόριστον απεργία έως την απόσυρση της μεταρρύθμισης.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ