Αμετακίνητος στις θέσεις του για τις συντάξεις παρουσιάσθηκε ο πρόεδρος Μακρόν σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στα δύο βασικά κανάλια TF1 και France2.Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, με την οποία σκέπτεται να συνεχίσει, όπως και στον νόμο για το συνταξιοδοτικό που «θα συνεχίσει τον δημοκρατικό του δρόμο μέχρι και τη θέσπισή του μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου» διαβεβαίωσε. Στο ερώτημα εάν λυπάται για κάποιο λάθος που έχει οδηγήσει τον γαλλικό λαό στους δρόμους, απάντησε : «Λυπάμαι που δεν κατάφερα να πείσω», αναγνώρισε και υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμιση δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε ευχαρίστηση, είναι αναγκαιότητα».

Χρειάστηκε επίσης να δώσει εξηγήσεις για τη φράση που απηύθυνε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας και που έχει εξαγριώσει τα πνεύματα των απεργών. «Το πλήθος, είπε δεν έχει καμία νομιμότητα απέναντι στον λαό που εκφράζεται με τους αιρετούς του». Εξήγησε ότι απευθυνόταν στους βουλευτές της συμπολίτευσης που ήταν θύματα απειλών και επιθέσεων. «Η Δημοκρατία δεν είναι ούτε αντάρτες ούτε φατρίες» υπογράμμισε.

Νόμιμος ο θυμός, αλλά…

«Η εργασία» με στόχο την πλήρη απασχόληση, «η τάξη και ασφάλεια του κράτους» και το «Ευ Ζην» των πολιτών στην υγεία, την εκπαίδευση και την οικολογία είναι η νέα πορεία πλεύσης του Μακρόν για το άμεσο μέλλον, όπως ο ίδιος το καθόρισε. Πρώτο επόμενο βήμα, θα είναι η μεταρρύθμιση για την εργασία, που πολλοί άλλωστε θεωρούν ότι θα έπρεπε να προηγηθεί του συνταξιοδοτικού. Ο πρόεδρος σκοπεύει μάλιστα να εγκαινιάσει μια νέα μέθοδο με τη συνεργασία των δύο προέδρων, του Ζεράρ Λαρσέ της Γερουσίας και της Γιαέλ Μπράουν Ριβέ του Κοινοβουλίου.

Για την τάξη και ασφάλεια του κράτους προανήγγειλε την αύξηση προσλήψεων σε αστυνομικούς αλλά και την ενίσχυση των δικαστικών λειτουργών. Δήλωσε τέλος ότι είναι έτοιμος για μια νέα συνεργασία με τα συνδικάτα. «Είμαι υποχρεωμένος να ακούσω τους νόμιμους θυμούς» είπε, χωρίς να χάσει την ευκαιρία να θίξει το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT, (που έχει ιδιαίτερη απήχηση) κατηγορώντας το ότι «δεν έκανε την προσπάθεια να προτείνει έναν συμβιβασμό».

Αύριο σε όλη τη Γαλλία αναμένεται για ακόμα μια φορά μεγάλη γενική απεργία και διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού, ύστερα από κάλεσμα και των 8 συνδικάτων.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ