Ενώπιον 75 βουλευτών, τηρουμένων των αποστάσεων στο ημικύκλιο του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε τη στρατηγική για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, από τις 11 Μαΐου και μετά.«Προσεκτικά, σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα κυκλοφορίας του ιού στους διάφορους νομούς» είναι ένα πρώτο τρίπτυχο, στο οποίο στηρίχθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Ζήτησε από τους πολίτες τη συνέχιση της ευλαβικής τήρησης των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στις 7 Μαΐου θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός και εφόσον η μείωση της κυκλοφορίας του ιού είναι ικανοποιητική, θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στις 11 Μαΐου.

Στην όλη προσπάθεια ο Εντ. Φιλίπ θέλει να βασίζεται στη στενή συμμετοχή των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, Δημάρχων και Νομαρχών.

Μέτρα προστασίας : Διαγνωστικά τεστ και μάσκες

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από τις 11 Μαΐου η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί 700.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, το κόστος των οποίων θα καλύπτεται 100% από την κοινωνική ασφάλιση. Στην περίπτωση θετικής διάγνωσης, το άτομο θα τίθεται σε απομόνωση σπίτι του ή σε ξενοδοχείο, ειδικές ομάδες δε θα αναζητούν τα άτομα με τα οποία είχε έλθει σε επαφή.

Ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη τη διαμάχη για τη χρήση μάσκας, την οποία με τη σημερινή του ομιλία αποδέχθηκε ως αναγκαία, αναγνωρίζοντας μάλιστα στους μαγαζάτορες το δικαίωμα απαγόρευσης εισόδου σε άτομα χωρίς μάσκα. Στα σχολεία, κολέγια- λύκεια ( 11ετών και πάνω) σε μετρό, τρένα, λεωφορεία, ταξί, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική από τις 11 Μαΐου. Αποδέχθηκε επίσης τη χρησιμότητα που μπορούν να έχουν για το πλατύ κοινό οι χειροποίητες μάσκες από ύφασμα με τη δυνατότητα πλυσίματος και δεσμεύθηκε για την κάλυψη του 50% του κόστους, όταν γίνονται παραγγελίες από κοινότητες.

Σταδιακή απελευθέρωση και ανοίγματα

Σύμφωνα με την υπόσχεση του προέδρου Μακρόν, στις 11 Μαΐου θα έχουμε το άνοιγμα των σχολείων σε εθελοντική βάση. Το άνοιγμα θα ξεκινήσει με τα νηπιαγωγεία, για τα οποία θα δημιουργούνται ομάδες 10 μόνο παιδιών. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επίσης, όχι περισσότερα παιδιά ανά τάξη. Στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα κολέγια και στη συνέχεια τα λύκεια, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε μαθητές και δασκάλους. Το άνοιγμα ή μη των καφέ, μπιστρό και εστιατορίων θα αποφασισθεί τέλη Μαΐου, με πιθανή πρόβλεψη την 1η Ιουνίου

Ευχή του πρωθυπουργού είναι να συνεχισθεί όσο περισσότερο είναι δυνατό η τηλεργασία ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις συγκοινωνίες. Αναγνώρισε τις δυσκολίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς ιδιαίτερα στο Παρίσι (μετρό, ταχείες για τα προάστεια, λεωφορεία) και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης ενός καθίσματος για τη διατήρηση των αποστάσεων. Από τις 11 Μαΐου, η εταιρεία συγκοινωνιών RATP δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει το 70% της κυκλοφορίας των παρισινών μέσων μεταφοράς. Η μάσκα υποχρεωτική παντού.

Οι άνθρωποι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς βεβαίωση αλλά όχι πιο μακριά από 100 χλμ από το σπίτι τους. Ελεύθερα επίσης και για ατομικά σπορ, αλλά όχι ομαδικά. Τα πάρκα και οι κήποι θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου, αλλά με προϋποθέσεις τήρησης των μέτρων. Οι παραλίες κλειστές έως την 1η Ιουνίου. Μεγάλα αθλητικά γεγονότα και φεστιβάλ ακυρώνονται έως τον Σεπτέμβριο, μεγάλοι ή μικροί πολιτιστικοί χώροι με κίνδυνο συνωστισμού θα παραμείνουν επίσης μέχρι τότε κλειστοί.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ