Το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού παρουσίασε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν. Θα κατατεθεί στη βουλή στις 23 Ιανουαρίου. Επίκεινται απεργίες.Διαδοχικά και με μια σταδιακή προσαρμογή ανάλογα με την ηλικία έναρξης, το είδος επαγγέλματος, σωματικής καταπόνησης ή μη, η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία, θα πρέπει να αυξηθεί κατά δύο χρόνια, ώστε να φθάσει το 2030 στην ηλικία των 64 από τα 62 έτη που είναι σήμερα.

Ύστερα από συζητήσεις με συνδικάτα και κόμματα που είχαν ξεκινήσει από τον Ιούλιο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν παρουσίασε χθες το σχέδιο νόμου στο οποίο έχει καταλήξει.

Με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου, η πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τις παραχωρήσεις στα διάφορα αιτήματα κυρίως των συνδικάτων: προκειμένου να πείσει ώστε να εξασφαλισθεί μια σχετική πλειοψηφία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή στις 23 Ιανουαρίου.

Σημειώνουμε τις σημαντικότερες των παραχωρήσεων:

– Δημιουργία ενός καταλόγου «Index Seniors» (δείκτη ηλικιωμένων 60 ετών και άνω) στις επιχειρήσεις με τουλάχιστον 1000 εργαζόμενους. Ο δείκτης θα είναι δημόσια γνωστός ώστε να αποφεύγεται η κακομεταχείριση, ενώ αντίθετα στοχεύεται μια καλύτερη αξιοποίηση της εμπειρίας τους.

Με τον «Δείκτη των ηλικιωμένων» στις μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση πιστεύει ότι δίνει μια απάντηση στους πολίτες που θεωρούν παραλογισμό την αύξηση κατά δύο χρόνια της ηλικίας συνταξιοδότησης, όταν στην εποχή μας, από την ηλικία των 55 πολλά άτομα βγαίνουν εκτός εργασίας λόγω απολύσεων.

– Προτείνεται επίσης η αύξηση των 100 ευρώ (κατά μέσον όρο) το μήνα για 2 εκατομμύρια συνταξιούχους με σύνταξη μικρότερη των 1.200 ευρώ.

– Τα βαρέα επαγγέλματα θα ορίζονται πλέον με τον όρο «εργασιακή φθορά» και βάσει ιατρικής βεβαίωσης ο εργαζόμενος θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πιο νωρίς. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι η ιατρική εξέταση επιβάλλεται για όλους στα 61 έτη.

Οι παραχωρήσεις αυτές -και άλλες- δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τα οκτώ γαλλικά συνδικάτα, που αμέσως μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, βγήκαν ενωμένα απορρίπτοντας το νομοσχέδιο και καλώντας για την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ