Στους δρόμους για 8η φορά κατέβηκαν τα γαλλικά συνδικάτα διαμαρτυρόμενα για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, η οποία είναι πλέον αντικείμενο μικτής επιτροπής.Στο Παρίσι αυτή τη φορά, η πορεία ξεκίνησε από το κέντρο στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα έως την Place d’Italie νότια. Από νωρίς το πρωί, σε πολλές πόλεις, έχουμε παράλληλα και μπλοκαρίσματα σε διάφορους τομείς : φορτηγά δεν μπορούν να ξεφορτώσουν, λεωφορεία μένουν ακινητοποιημένα, κέντρα παροχής ηλεκτρισμού νεκρά, με την πολύ σοβαρή συνέπεια να μη λειτουργούν ακόμα και τα κέντρα καύσης των απορριμμάτων.

Ειδικά το Παρίσι, ως «πόλη του φωτός», βλέπει το φως της να σκοτεινιάζει από τα τείχη των σκουπιδιών σε μαύρες σακούλες, ύστερα από εννέα μήνες απεργίας. Φτάνουν 1,80 μ ύψος και τους 7.000 τόνους, με τους αρουραίους να χορεύουν στα σοκάκια και τον υπουργό να σκέπτεται «επίταξη», αλλά να μην τολμά, αφού η ώρα είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση : Σήμερα, η μικτή επιτροπή με 7 Γερουσιαστές και 7 Βουλευτές προσπαθεί από το πρωί να καταλήξει σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο για τις συντάξεις. Αύριο το πρωί το κείμενο θα πάει για ψήφο στη Γερουσία και το απόγευμα στο Κοινοβούλιο.

Έως τότε πολλά παίζονται, εκτός από τους απεργούς που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, για τα σκουπίδια μάλιστα τουλάχιστον έως τη Δευτέρα. Στο Κοινοβούλιο θα διαδραματιστεί το τέλος της περιήγησης του μορφώματος που θα βγει σήμερα από την «μικτή Επιτροπή». Εκεί ή θα έχει κατορθώσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλειοψηφία με τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων της Δεξιάς, ή σε περίπτωση αδιεξόδου θα αποφασίσει να το περάσει αυταρχικά χωρίς ψήφο, με βάση το άρθρο 49,3, δυνατότητα που της παρέχει το Σύνταγμα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ