Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη- Συντονιστική Επιτροπή.

Ι. Το ενημερωτικό δελτίο “Synthesis” στα ιαπωνικά, κινεζικά και γερμανικά.
Δημοσιεύεται τρεις φορές το χρόνο στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά. Στο εξής θα δημοσιεύεται και στα ιαπωνικά, κινεζικά και γερμανικά. Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για τις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ και για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Το τεύχος 33, Δεκέμβριος 2013, (συνημμένο) περιέχει πληροφορίες για την Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013, για πρώτη φορά στην
Αυστραλία (Μελβούρνη).
Περιλαμβάνει: α. Τα μέλη της νέας Συντονιστικής Επιτροπής. Από την Ελλάδα εξελέγησαν οι εξής: Αθηνά
Βουγιούκα, μεταφράστρια και συγγραφέας, Μαρίνα Γρηγοροπούλου, καθηγήτρια ανωτάτης εκπαίδευσης, Σοφία Κανάκη, φιλόλογος, Νίκος Μαθιουδάκης, διδάκτωρ γλωσσολογίας και Κόνστανς Ταγκοπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου.
β. Τα επίτιμα μέλη. Από την Ελλάδα ανακηρύχθηκαν οι εξής: Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, Μιχάλης Σταφυλάς, συγγραφέας, διευθυντής της επιθεώρησης «Πνευματική Ζωή», Catherine Velissari, πρώην διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Ποτίτσα Γρηγοράκου, καθηγήτρια, ειδικός μελετητής του Ελληνισμού της Ανατολής, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, πρέσβης και Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη. Η συνέλευση ανακήρυξε επίσης ως επίτιμο μέλος το Γιώργο Μπίζο, πρώην δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα.
ΙΙ. Ετήσια επιθεώρηση «Le Regard crétois» – «Η Κρητική Ματιά»
Εκδίδεται ανελλιπώς από το 1990. Δημοσιεύεται στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Τα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη –συχνά άγνωστα ή ανέκδοτα- δημοσιεύονται και στις τέσσερις γλώσσες. Όσο για τις μελέτες, δημοσιεύονται στη γλώσσα που τις έγραψαν οι μελετητές, συνοδευόμενες από περίληψη στις τρεις άλλες γλώσσες. Είναι η μόνη επιθεώρηση σε όλο τον κόσμο που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε Έλληνα συγγραφέα ή ποιητή.

Το τεύχος 40, Δεκέμβριος 2013, περιέχει:

– Κείμενα του Καζαντζάκη, Νίκος Καζαντζάκης και το βραβείο Nobel λογοτεχνίας: Γράμμα στο Σεβασμιώτατο Γερμανό, γράμμα της βασιλίσσης Ελισάβετ στον Αlbert Schweitzer, Συναντήσεις με τον Albert Schweitzer.

– Μελέτες
Αθηνά Βουγιούκα: Η Κρήτη του Νίκου Καζαντζάκη, εφαλτήριο για την οικουμενικότητα της σκέψης του.
Σ. Ν. Φιλιππίδης: Ο Καζαντζάκης και οι απόγονοι του Ντοστογιέβσκι: Η αισθητική και ιδεολογική καταγωγή της μορφικής οργάνωσης της μυθιστοριογραφίας του Καζαντζάκη.
Αλεξάνδρα Ζερβού: Ο Καζαντζάκης μεταφραστής του Πλάτωνα: Το αυτοείδωλο, ο εκλεκτικισμός του Victor Cousin και η προεξαγγελία της μεταγενέστερης ποιητικής.
Peter Bien: Αισθητική Ελευθερία
Marta Silvia Dios Sanz: Ο Έρως ως μεταφυσική αρχή, σύμφυτη στην ανθρώπινη φύση: τα ίχνη του στο “Συμπόσιο” του Πλάτωνα, το “Ζαρατούστρα” του Φ. Νίτσε και την “Ασκητική” του Νίκου Καζαντζάκη.
– Βιβλιοκρισίες. Βιβλία για το μεγάλο Κρητικό που εκδόθηκαν το 2011, το 2012 και το 2013 στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ελληνικά.
– Καλλιτεχνικές δημιουργίες: έκθεση έργων Κρητών ζωγράφων και γλυπτών εμπνευσμένων από το έργο του Καζαντζάκη, Ρέθυμνο, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2013.
ΙΙΙ. Αναμνηστικό Λεύκωμα: 1988-2013, 25 χρόνια αφοσίωσης στο Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του
Σημαντικό δημοσίευμα που παρουσιάζει, μέσα σε 52 σελίδες και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όλες τις ποικίλες δραστηριότητές μας στα 25 αυτά χρόνια.
Περιλαμβάνει τους εξής τίτλους: – Παρουσίαση: Ίδρυση και λειτουργία, μέλη, δημοσιεύματα
– Εκδηλώσεις: Αμερική, Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία – Επέτειοι: Νίκος Καζαντζάκης 2003 – 2012, ΔΕΦΝΚ: 2003 – 2008 – 2013 – Θέατρο: Κωμωδία, Κούρος, Χριστόφορος Κολόμβος, Ασκητική, Ζορμπάς, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται,
Καζαντζάκης ή ο πειρασμός του Θεού – Μουσική: Καπετάν Μιχάλης, Τερτσίνες, Οδύσσεια, Ελληνική και κλασική μουσική – Εκθέσεις: Εικαστικές, λογοτεχνικές (βιβλία και επιθεωρήσεις), θεματικές – κινητές – Ταξίδια: Ασία, Αφρική, Ευρώπη – Διαγωνισμοί: Νέοι (Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία), Διεθνές Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης – Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη: Δωρεές, αδελφοποιήσεις Δημοσιεύεται ολόκληρο στην ιστοσελίδα μας: www.amis-kazantzaki.gr αρχική σελίδα.
ΙV. Πρώτη εκδήλωση στην Παλαιστίνη, λογοτεχνικά απογεύματα στην Κόστα Ρίκα και πρώτο πανεπιστημιακό συνέδριο στο Γκαμπόν.
– Παλαιστίνη, Ραμάλα, 19 Μαρτίου 2014: χάρη στο διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Julien Chiapone-Lucchesi, θα πραγματοποιηθεί σ’ αυτή τη χώρα μια πρώτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ. Ο Γεώργιος Στασινάκης θα παρουσιάσει Το έργο του Καζαντζάκη, τη σκέψη του και τους δεσμούς του με τη Γαλλία και τον αραβικό κόσμο. Στις 20 Μαρτίου 2014 θα μιλήσει για τον Καζαντζάκη στο Σύλλογο Ελληνίδων της Παλαιστίνης.
– Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ: η καθηγήτρια Θεοδώρα Τσίχλη διοργανώνει κάθε δεκαπέντε ημέρες λογοτεχνικά απογεύματα αφιερωμένα στο έργο του Καζαντζάκη. Η αρχή έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2014.
– Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, Πανεπιστήμιο, 18 Ιουλίου 2014. Πρώτο συνέδριο, με θέμα Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, η σκέψη του και οι δεσμοί του με την Αφρική.
V. Άλλες εκδηλώσεις: Ιανουάριος-Μάιος 2014
Αυστραλία (Σίδνεϊ, 15 Φεβρουαρίου και 5 Απριλίου 2014), Ελβετία (Γενεύη, 14 Μαΐου), Ελλάδα (Αθήνα, 17-23 Φεβρουαρίου, 13 Μαρτίου, 17 Μαΐου), Ιορδανία (Αμμάν, 17 Μαρτίου και Γιαρμούκ, 18 Μαρτίου), Καναδάς (Τορόντο, 3 Φεβρουαρίου, 1η Ιουνίου), Κροατία (Ζάγκρεμπ, Μάιος), Ουκρανία (Μαριούπολις, Μάιος), Σουηδία (Στοκχόλμη, 12 Φεβρουαρίου).

VI. Μεγάλες δραστηριότητες; 2014-2016 α. Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη
Μετά την επιτυχία του διαγωνισμού για τα «γραπτά κείμενα», η ΔΕΦΝΚ προκηρύσσει, από τον Ιανουάριο 2014, το δεύτερο μέρος του διαγωνισμού για «πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες» (εικαστικές τέχνες: ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία· μουσική: πρωτότυπο έργο ή διασκευή· παραστατικές τέχνες: θεατρική παράσταση, χορός, κινηματογραφική ταινία, ντοκιμαντέρ, σίριαλ). Το βραβείο θα απονεμηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβρριο του 2016.
β. Συνέδρια/στρογγυλές τράπεζες/ημερίδες μελέτης
Η ΔΕΦΝΚ θα διοργανώσει κατά τα τρία προσεχή έτη στις πέντε ηπείρους εικοσιτέσσερα συνέδρια/ στρογγυλές τράπεζες/ημερίδες μελέτης.
γ. Στα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη
Ένας από τους καταστατικούς στόχους της ΔΕΦΝΚ είναι η επίσκεψη των πόλεων και χωρών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής όπου έζησε ο Καζαντζάκης. Η ΔΕΦΝΚ προγραμματίζει 16 επισκέψεις.
δ. Η αλληλογραφία του Νίκου Καζαντζάκη
Ο συγγραφέας μας υπήρξε μεγάλος επιστολογράφος. Εκατοντάδες είναι οι επιστολές που αντάλλαξε με την οικογένειά του, τους φίλους του και διάφορους συγγραφείς και ανθρώπους των γραμμάτων. Η Ελένη Καζαντζάκη έχει δημοσιεύσει ήδη τα γράμματα στον Παντελή Πρεβελάκη, ενώ το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έχει δημοσιεύσει και άλλα γράμματα, εντελώς πρόσφατα δε την αλληλογραφία του με την οικογένεια Αγγελάκη. Πέρυσι ο Peter Bien δημοσίευσε και εκείνος μεγάλο αριθμό επιστολών σε αγγλική μετάφραση (ένα σημαντικό έργο). Είναι αναγκαίο και επείγον να συγκροτηθεί διεθνής επιτροπή, η οποία να αναλάβει τη συγκέντρωση των επιστολών, την ταξινόμησή τους και τη δημοσίευσή τους με αξιόλογες εισαγωγές. Η ΔΕΦΝΚ θα παράσχει κάθε βοήθεια για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ