Η 24ωρη απεργία ξεκίνησε το πρωί και αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, πλήττοντας κυρίως συγκοινωνίες και εμπόριο. Παράλληλα τα δημόσια σχολεία υπολειτουργούν.Με σημαντική συμμετοχή ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Βέλγιο η 24ωρη απεργία, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή σε Βρυξέλλες, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η απεργία αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα και πλήττει περισσότερο τις συγκοινωνίες, καθώς και το εμπόριο στα μεγάλα καταστήματα. Στο δημόσιο η συμμετοχή στην απεργία είναι πιο αισθητή στα σχολεία, τα οποία υπολειτουργούν.

Αν και ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της ημέρας, εκτιμάται ότι από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα πραγματοποιηθούν οι μισές πτήσεις, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στα άλλα αεροδρόμια, όπως εκείνα του Σαρλερουά και της Λιέγης.

1 στα 4 τρένα κάνει το προγραμματισμένο δρομολόγιο

Στην πόλη των Βρυξελλών οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργούν στο 20% των δυνατοτήτων τους, ενώ μόλις ένα στα τέσσερα τρένα κυκλοφορεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Βασικό αίτημα των απεργών είναι η αύξηση των μισθών, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει όλα τα νοικοκυριά.

Αν και το Βέλγιο έχει διαχρονικά ένα από τα καλύτερα συστήματα προστασίας των εισοδημάτων μέσω της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, τα τελευταία χρόνια ο μηχανισμός δεν λειτουργεί αυτόματα. Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι αυξήσεις των μισθών πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το τι γίνεται στις γειτονικές χώρες, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, ώστε οι αυξήσεις να μην πλήξουν την ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι το Βέλγιο είναι μια καθαρά εξαγωγική χώρα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ωστόσο πλήρη κάλυψη, με αυξήσεις μισθών στο ύψους του πληθωρισμού – που το 2022 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10%.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ