Αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία. Ο υπ. Υγείας Σπαν αναμένει παράταση του λοκντάουν. Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-κρατιδίων για εμβολιασμούς.Ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, μετρίασε προσδοκίες για χαλάρωση του λοκντάουν. Λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων ενδεχομένως να ληφθούν και άλλα περιοριστικά μέτρα, επεσήμανε σήμερα στην εβδομαδιαία του συνέντευξη τύπου για θέματα κορωνοϊού στο Βερολίνο. Όπως ενδεικτικά δήλωσε: «Θα χρειαστούμε υπομονή και επιμονή.» Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εντός μιας ημέρας αυξήθηκε στις 17.482. Την προηγούμενη Παρασκευή ήταν 4.600 λιγότερα. Ο δε δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από 90 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας χθες, στα 95,6 κρούσματα σήμερα.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Λαρς Σάαντε, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, τόνισε, πως ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στο πολύ πιο μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού. Το μερίδιο του στα νέα κρούσματα έχει αυξηθεί στο 75%. Ο κ. Σάαντε δεν απέκλεισε ότι το Πάσχα θα επικρατήσει μια παρόμοια κατάσταση όπως τα Χριστούγεννα: μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων και πολλοί θάνατοι ασθενών στα νοσοκομεία. Υπερφόρτιση στις εντατικές αναμένει ο υπεύθυνος για θέματα υγείας της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρλ Λάουντερμπαχ, που επίσης συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας, στα μέσα Απριλίου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα ξεπεράσει τα 200 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Εκστρατεία εμβολιασμού

Τόσο ο κ. Λάουτερμπαχ όσο και ο Χριστιανοδημοκράτης Υπουργός Υγείας Σπαν χαιρέτισαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το παρασκεύασμα της AstraZeneca. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξαν την αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν το συντομότερο δυνατόν τα ιατρεία στην εκστρατεία εμβολιασμού και να επιμηκυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, προκειμένου να εμβολιαστούν όσο δυνατόν περισσότερα άτομα των ευπαθών ομάδων. Το ζήτημα των εμβολιασμών θα απασχολήσει το απόγευμα τηλεδιάσκεψη της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ημερομηνία έναρξης των εμβολισμών στα ιατρεία αλλά και αν οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να χειρίζονται με ευέλικτο τρόπο τη σειρά προτεραιότητας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ