Γράφει ο Ευθύμης Χατζηϊωάννου.

Ελληνογερμανική διημερίδα στη Θεσσαλονίκη για τις δυνατότητες Ελλήνων ανειδίκευτων γιατρών να αποκτήσουν ειδικότητα στη Γερμανία. Μόνο στα νοσοκομεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπάρχουν 1000 κενές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων ενώ στο κρατίδιο αυτό εργάζονται ήδη 2000 Έλληνες γιατροί .

Σε μια εποχή που η ανεργία πλήττει τους νέους Έλληνες γιατρούς, 14 νοσοκομεία του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, τους παρέχουν τη δυνατότητα απόκτησης ειδίκευσης σε κάποια από τις 1.000 κενές θέσεις που διαθέτουν. Για τις δυνατότητες απόκτησης ειδικότητας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ενημερώθηκαν περισσότεροι από 100 νέοι Έλληνες γιατροί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο διημερίδας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Μάρλις Μπρέντεχορστ.
«Ήδη υπάρχουν 2.000 Έλληνες γιατροί οι οποίοι εργάζονται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Επίσης, λόγω του ότι ζουν εκεί Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, υπάρχει ένα πολύ καλό πεδίο, μία πολύ καλή κοινωνική ένταξη, μία πολύ καλή αποδοχή. Θεωρώ ότι και μελλοντικά όποιος θελήσει να αναζητήσει σε αυτό το ομόσπονδο κρατίδιο τη δυνατότητα να κάνει ιατρική ειδίκευση, θα συναντήσει ένα πολύ καλό περιβάλλον» δήλωσε  η κ. Μπρέντεχορστ.
Παράλληλα εξήγησε, ότι η ενημερωτική επίσκεψη της γερμανικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πλαίσιο.

«Θα επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά την απόκτηση ειδικότητας»

«Από τη μία υπάρχουν πολύ καλά εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι γιατροί στην Ελλάδα και από την άλλη πλευρά η Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία αυτή τη στιγμή αναζητά 1.000 γιατρούς για θέσεις ειδικευόμενων. Στόχος μας δεν είναι να αντλήσουμε τους νέους γιατρούς, έτσι ώστε οπωσδήποτε να εδραιώσουν εκεί την μελλοντική τους εργασία. Το σκεπτικό είναι να επιστρέψουν μετά την ειδικότητά τους στην Ελλάδα και να μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στη πατρίδα τους. Αυτό προάγει πάρα πολύ και την κινητικότητα εντός της ΕΕ. Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα βαθύ ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο συνδέει αλληλέγγυα δύο λαούς με μελλοντική προοπτική συνεργασίας» πρόσθεσε η Γερμανίδα υφυπουργός Υγείας.
Η κ Μπρέντερχορστ στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη διημερίδα, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε επισκέψεις σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και οίκους ευγηρίας της περιοχής. «Ο σκοπός μας δεν είναι να υπάρχει μόνο μια συνεργασία σε επίπεδο γιατρών και να γίνει μια προσέγγιση μόνο του ιατρικού τομέα αλλά, ευρύτερα, θα θέλαμε να γνωρίσουμε το σύστημα υγείας και τα παραϊατρικά επαγγέλματα ώστε να δημιουργηθεί γενικώς ένα πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της υγείας» πρόσθεσε η κ Μπρέντερχορστ.

Ζητούμενο η ευρύτερη συνεργασία της Βόρειας Ελλάδας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε όλους τους τομείς του υγειονομικού συστήματος
Επίσης στο πλαίσιο της ίδιας διημερίδας ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ  κ. Βασίλειος Ταρλατζής επεσήμανε, πως το πρόβλημα στην Ελλάδα  είναι ότι υπάρχουν πολλοί γιατροί ενώ οι θέσεις ειδικότητας είναι περιορισμένες. 
«Στην Ελλάδα οι γιατροί πρέπει να περιμένουν 7-8 χρόνια προκειμένου να βρουν μια θέση για να κάνουν ειδικότητα ενώ στην Γερμανία υπάρχει έλλειψη ειδικευόμενων και υπάρχουν θέσεις για να κάνουν άμεσα ειδικότητα. Πέρα από την δυνατότητα ειδικότητας, η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το γερμανικό προξενείο, θέλησε να αναπτύξει μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στο υγειονομικό σύστημα της Βόρειας Ελλάδας και του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και σε επίπεδο μετεκπαίδευσης και ενημέρωσης του ΔΕΠ» πρόσθεσε ο κ Ταρλατζής. 
Από την πλευρά του, ο καθηγητής ιατρικής, ορθοπαιδικός κ.Γεώργιος Γκοδόλιας, ο οποίος εργάζεται εδώ και 36 χρόνια στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, επισήμανε, ότι είναι πολύ εύκολο για έναν νέο Έλληνα γιατρό να κάνει ειδικότητα στην περιοχή αυτή ενώ οι απολαβές, (περίπου 5000 ευρώ μηνιαίως μεικτά για ειδικευμένους γιατρούς) και οι συνθήκες εργασίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.
Ε. ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ