Θέμα κομματικής ηγεσίας και καγκελαρίου θέτει η δεξιά και η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών. Η πρόεδρος του κόμματος Κραμπ-Καρενμπάουερ προκαλεί τους επικριτές να θέσουν το θέμα στο επόμενο συνέδριο.Η εκλογική ήττα των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Θουριγγίας την Κυριακή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Στο στόχαστρο της κριτικής βρίσκεται τόσο η πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ όσο και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος ο επικεφαλής της κομματικής νεολαίας Τίλμαν Κούμπαν έθεσε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θέμα ηγεσίας. Βέβαια μερικές ώρες αργότερα σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε δημόσια ότι η παρέμβαση του δεν αφορούσε το αξίωμα της προέδρου αλλά το θέμα της καγκελαρίας, δηλαδή αν θα πρέπει να παραιτηθεί τώρα η Άγκελα Μέρκελ και ποιος θα την αντικαταστήσει.

Σηκώνοντας το γάντι η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ κάλεσε όλους όσοι είναι αυτής άποψης να θέσουν το ζήτημα στην ατζέντα του επόμενου κομματικού συνεδρίου στα τέλη Νοεμβρίου. Η ίδια πάντως παραμένει στο αρχικό της σχέδιο να προτείνει το θέμα στο μεθεπόμενο συνέδριο, τέλη 2020.

Σφοδρή επίθεση στην Α. Μέρκελ

Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών δεν βρέθηκε κανείς για να στηρίξει την πρωτοβουλία του, η κίνηση του προέδρου της κομματικής νεολαίας δεν συνιστά μεμονωμένη ενέργεια. Σε συνέντευξη του στη γερμανική τηλεόραση (ZDF) ο βασικός αντίπαλος της κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ για την προεδρεία του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, άφησε μεν στο απυρόβλητο την ίδια αλλά άσκησε σφοδρή κριτική στην καγκελάριο. Ενώ χαρακτήρισε την εικόνα της κυβέρνησης ως «πολύ άσχημη» επέρριψε στην κ. Μέρκελ αδυναμία στο να ηγηθεί πολιτικά και στο να παίρνει ξεκάθαρες θέσεις. Δεν μπορεί να διανοηθεί, δήλωσε ο κ. Μερτς, ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί ως τις επόμενες εκλογές το 2021.

Μέχρι στιγμή οι επιθέσεις ενάντια στην κ. Μέρκελ και την κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ περιορίζονται σε εκφραστές της δεξιάς και της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας του κόμματος που μονίμως διαφωνούν με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των δύο.

Παράλληλα όμως είναι γεγονός ότι στο κόμμα επικρατεί δυσαρέσκεια για την λειτουργία του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και για τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες. Οι πραγματικές διαστάσεις αυτής της δυσαρέσκειας θα φανούν το αργότερο στο κομματικό συνέδριο σε ένα μήνα. Τουλάχιστον στη συζήτηση γιατί οι επόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ