Στο 96,5 τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Ανοίγματα σε εστίαση και τουρισμό, χαλάρωμα μέτρων, αλλά και προειδοποιήσεις για τέταρτο κύμα.Για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες ο δείκτης θετικότητας στη Γερμανία έπεσε κάτω του 100, που είναι το κρίσιμο όριο για την επιβολή ή την χαλάρωση περιορισμών. Το πρωί το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός κρουσμάτων έπεσε από 103,6 εχθές στα 96,5 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Πρόκειται για 7.149 λιγότερα κρούσματα απ’ ότι την περασμένη Παρασκευή. Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 190. Ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε στις 85.848. Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν βγει θετικοί 3,57 εκ. άνθρωποι. Από αυτούς τα 3,25 εκ. έχουν αναρρώσει.

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στη Γερμανία ανοίγει την προοπτική για την κατάργηση περιοριστικών μέτρων σε νομούς και μεγαλουπόλεις όπου ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται επί επτά συνεχείς ημέρες σταθερά κάτω των 100 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Σειρά κρατιδίων έχουν ανακοινώσει για αυτές τις περιοχές χαλαρώσεις στην εστίαση, στις επαφές σε δημόσιους χώρους, αλλά και στον τουρισμό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι οι Γερμανοί θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές – και όχι μόνο οι εμβολιασμένοι. Με ένα «ολοκληρωμένο υγειονομικό σχέδιο» και με τεστ θα μπορούν να πάρουν άδεια για διακοπές και όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, δηλώνει σε συνέντευξη του (εφημερίδες ομίλου Funke). Παράλληλα ο κ. Μάας καθιστά σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται, όπως τον περασμένο χρόνο, να ναυλώσει αεροπλάνα για την επιστροφή Γερμανών που ενδέχεται να αποκλειστούν σε χώρες με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων Covid-19.

Ενδεχόμενο τέταρτο κύμα καθοδόν

Πάντως, ανεξάρτητα από τη θετική εξέλιξη, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αυξηθεί ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων σε περίπτωση που αυξηθούν «υπέρμετρα» οι επαφές και υπάρξουν ευρύτερες χαλαρώσεις. Ο δε γνωστός στη Γερμανία επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόννης, Χέντρικ Στρέεκ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να αντιμετωπίσει το φθινόπωρο ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. Επιπλέον, και ο Κρίστιαν Ντρόστε, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, επισημαίνει ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί για πολύ καιρό ακόμα στη Γερμανία και το θεωρεί βέβαιο ότι όσοι δεν θελήσουν να εμβολιαστούν θα μολυνθούν το επόμενο διάστημα. Όπως εξηγεί, με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων θα λιγοστεύουν οι περιορισμοί και θα καταργούνται μέτρα προστασίας, όπως η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ