Η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η μετάδοση της ελληνικής εκπομπής της Ντόιτσε Βέλε και δεν θα σιγήσει στο πλαίσιο της προγραμματικής αναδιάρθρωσης του σταθμού για την περίοδο 2010-2013.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι “δεν θα σταματήσει το ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Ντόιτσε Βέλε”. Όπως είπε ό κ. Ζάιμπερτ, αυτή την ενημέρωση έχει από τον καθ’ ύλιν αρμόδιο υφυπουργό Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν.

Ερωτηθείς αν αναφέρεται γενικά στην προσφορά της Ντόιτσε Βέλε στην ελληνική γλώσσα, -η οποία θα μπορούσε να περιοριστεί στο πεδίο του Ίντερνετ- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ρητά ότι “δεν θα κλείσει το ελληνόφωνο ραδιοφωνικό πρόγραμμα”. Το πλαίσιο της απόφασης αυτής είχε προσδιορίσει την περασμένη Δευτέρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ ο κ. Ζάιμπερτ είχε σημειώσει ότι “οι πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις μας με την Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν στενές και φιλικές”.

Την Παρασκευή 21.01.11 το ραδιοφωνικό συμβούλιο της Ντόιτσε Βέλε θα οριστικοποιηθεί ο προγραμματισμός του σταθμού για την περίοδο 2010-2013. Η αρχική πρόταση απόφασης, η οποία ανατρέπεται από τη διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, προέβλεπε μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της τηλεοπτικής προσφοράς στην ισπανική γλώσσα και τη διακοπή της ελληνόφωνης ραδιοφωνικής εκπομπής.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο εγκρίθηκε ο προγραμματικός επαναπροσδιορισμός της Ντόιτσε Βέλε για την περίοδο 2010-13 με έμφαση στη “βασική αποστολή” του σταθμού που εκπέμπει μόνον εκτός Γερμανίας, δηλαδή “τη μεταφορά μιας συνολικής εικόνας της Γερμανίας, των δημοκρατικών αξιών καθώς και την προώθηση της γερμανικής γλώσσας”.

Ήταν η δεύτερη φορά, μετά το 1999, που κινδύνευσε να πέσει θύμα περικοπών της Ντόιτσε Βέλε η ελληνόφωνη εκπομπή, η οποία έχει ιστορία 47 χρόνων και έχει συνδεθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού με την προσφορά της στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Σήμερα η Ντόιτσε Βέλε, στο πλαίσιο 30 και πλέον ξενόγλωσσων προγραμμάτων που παράγει, μεταδίδει καθημερινά ένα ημίωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα στα ελληνικά, το οποίο αναμεταδίδεται από 40 περίπου σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Του Γ. Παππά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ