Αύξηση του κινδύνου μόλυνσης με τον ιό στις πληττόμενες από την κακοκαιρία περιοχές. Εντατικοποίηση των προσπαθειών εμβολιασμού.Στις κυβερνήσεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτο επικρατεί ο φόβος για έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις πληττόμενες από τις πλημμύρες περιοχές των κρατιδίων τους. Το ζητούμενο τώρα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής να μη γίνει εστία υπερμετάδωσης του κορνωοίού (superspreader event), δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της πρωθυπουργού της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Μια από τις αιτίες που προκαλούν αυτό τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός ενός μεγάλου αριθμού ατόμων στις εργασίες αποκατάστασης και παράλληλα η μη τήρηση των κανόνων προστασίας, δηλαδή της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μάσκας. Κρίσιμη θεωρείται επίσης η διαμονή πολλών ανθρώπων σε προσωρινά καταλύματα επειδή έχουν χάσει τα σπίτια τους ή δεν μπορούν προς το παρόν να επιστρέψουν. Ήδη οι αρχές έχουν αρχίσει να δημιουργούν στοιχειώδεις υγειονομικές υποδομές στα καταλύματα προκειμένου να πραγματοποιούνται συχνά τεστ, να παρέχονται μάσκες και να αερίζονται οι χώροι.

«Λεωφορεία εμβολιασμού»

Η κατάσταση δυσχεραίνεται και για έναν άλλο λόγο: το σύστημα υγείας στις πληγείσες περιοχές δεν λειτουργεί επαρκώς επειδή αρκετά ιατρεία έχουν καταστραφεί. Προκειμένου να αποφευχθεί μια έκρηξη της πανδημίας η κυβέρνηση της Ρηνανίας-Παλατινάτο αποφάσισε να αυξήσει τους ρυθμούς εμβολιασμού στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, παρέχοντας στον κάθε κάτοικο, εθελοντή ή μέλος των δυνάμεων διάσωσης τη δυνατότητα να εμβολιαστεί άμεσα χωρίς ραντεβού σε «λεωφορεία εμβολιασμού».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ