Για να στηριχθούν νοικοκυριά, επιχειρηματίες και εισαγωγείς αερίου η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα στο ενεργειακό. Ποιος έβαλε εκρηκτική ύλη στους αγωγούς Nord Stream;Η γερμανική κυβέρνηση ανοίγει άλλη μια προστατευτική ομπρέλα 200 δις ευρώ για να μετριάσει τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σε αυτό το ποσό συμφώνησαν χθες οι κυβερνητικοί εταίροι υπό τον καγκελάριο Σολτς. Όπως είπε ο καγκελάριος, το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί με ισόποσα δάνεια μέσω του υπάρχοντος Ταμείου Σταθεροποίησης της Οικονομίας WS (πρόκειται για γερμανικό εργαλείο στήριξης των επιχειρηματιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας) και κατά συνέπεια φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων η έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου 2, 4 λεπτών την κιλοβατώρα, που θα κατέβαλλαν οι καταναλωτές από 1ης Οκτωβρίου. Μαζί με τα άλλα δύο πακέτα ανακούφισης καταναλωτών και επιχειρηματιών το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 300 δις ευρώ!

“Το φρένο χρέους θα τηρηθεί του χρόνου”

“Οι τιμές ενέργειας πρέπει να πέσουν” τόνισε ο καγκελάριος. “Στο μέλλον δεν θα υπάρχουν προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Για αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και πάλι το ταμείο με πόρους για την αντιμετώπιση συνεπειών από την πανδημία, που διέσωσε μεταξύ άλλων την Lufthansa. Το όριο δανεισμού μπορεί να φτάσει μέχρι 200 δις ευρώ”. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ευθαρσώς ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στον εφοδιασμό ενέργειας. “Η νέα αμυντική ασπίδα θα αποτρέψει ακόμα μεγαλύτερες κρίσεις, πρέπει να εξοικονομηθεί περισσότερη ενέργεια μεταξύ άλλων από τα ιδιωτικά νοικοκυριά” πρόσθεσε ενώνοντας τη φωνή του με αντίστοιχες εκκλήσεις που έκανε τις προάλλες ο Κλάους Μίλερ, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων, λόγω του ότι τις τελευταίες εβδομάδες η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερη από την περσινή μέση κατανάλωση.

“Βρισκόμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο για την ευημερία και την ελευθερία” τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην κοινή συνέντευξη των τριών πολιτικών.”Η κατάσταση με τις διαρροές των αγωγών Nord Stream έκαναν την κατάσταση χειρότερη. Τα 200 δις ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς μέχρι το 2024, για να συγκρατήσουμε τις τιμές ενέργειας, για βοήθεια για επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για εισαγωγείς φυσικού αερίου. Τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα για απαιτήσεις από τα κρατίδια, αλλά για να μην καταρρεύσει το φράγμα των δαπανών. Το φρένο χρέους θα τηρηθεί του χρόνου, φέτος δεν ήταν δυνατόν λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Θα το εκμεταλλευτούμε για άλλη μια φορά για να γεμίσουμε το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας.

Ποιος μετέφερε την εκρηκτική ύλη;

Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να προβληματίζεται με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Τα μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι την περασμένη Τρίτη έγιναν κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις σε πολλές κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τις αρχές ασφαλείας. Πολλά σημεία παραμένουν νεφελώδη. Το ότι πίσω από της εκρήξεις κρύβεται κρατικός παράγοντας φαίνεται πλέον ότι είναι βεβαιότητα.Αλλά ποιος μετέφερε εκρηκτική ύλη στα σημεία των εκρήξεων, πότε και με ποιον τρόπο; Η εφημερίδα Bild αναφέρει ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να συλλέξουν ενδείξεις ή και αποδείξεις. Η προσοχή τους έχει στραφεί στην 561η Ρωσική Ναυτική Μεραρχία που εδρεύει στον ρωσικό θύλακο Καλίνινγκραντ, η οποία βρίσκεται υπό τις οδηγίες των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών GRU. Φαίνεται ότι διαθέτει τόσο τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, όπως μίνι υποβρύχια και υποβρύχια ντρόουνς, αλλά και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, όπως στρατιώτες-δύτες.

Το Spiegel επικαλούμενο υπηρεσίες ασφαλείας γράφει ότι για τις εκρήξεις των αγωγών χρησιμοποιήθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικοί εκρηκτικοί μηχανισμοί. Η δύναμή τους ισοδυναμεί με 500 κιλά ΤΝΤ. Για όλες αυτές τις εκτιμήσεις χρησιμοποιήθηκαν και διάφορα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από σταθμούς. Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποκτήσει καλύτερη εικόνα από συγκεκριμένες επιτόπιες έρευνες των αγωγών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δύτες ή τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπορέσουν να εξετάσουν από κοντά τις ζημιές και να τις αξιολογήσουν.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/Spiegel/ Bild

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ