Με κλειστές πόρτες και χαμηλότερη θέρμανση το λιανικό εμπόριο ελπίζει να περιορίσει τα έξοδα που επέφερε η ενεργειακή κρίση. Ένας στους δύο καταστηματάρχες φοβάται λουκέτο.Το ενεργειακό κόστος για το λιανικό εμπόριο στη Γερμανία αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά 150%.Σε έρευνα του Γερμανικού Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου HDE, οι μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι απειλούνται με λουκέτο.

Το λιανικό εμπόριο ποντάρει τώρα σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για να «βγάλει το χειμώνα». Για παράδειγμα τα καταστήματα θα θερμαίνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. «Κάθε βαθμός μειώνει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 6%», λέει ο Πάτρικ Σιτς από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου. Τα πρώτα σουπερμάρκετ εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να περιορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους για να συγκρατήσουν το εκτινασσόμενο ενεργειακό κόστος. .

Παράλληλα στα εθελοντικά μέτρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε και υποχρεωτικά σε ειδικό κανονισμό που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου. Έτσι για παράδειγμα τα καταστήματα θα θερμαίνονται μέχρι το πολύ τους 19 βαθμούς, ενώ ο φωτισμός των διαφημίσεων στους εξωτερικούς χώρους θα απενεργοποιείται από τις 10:00 μ.μ. έως τις 6:00 π.μ. και οι πόρτες των καταστημάτων δεν θα παραμένουν ανοιχτές, αλλά θα κλείνουν. Η Καρίνα Περέτσκε από τον Εμπορικό Σύνδεσμό Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εκφράζει ωστόσο επιφυλάξεις για τις υποχρεωτικά κλειστές πόρτες ιδίως των μικρότερων καταστημάτων: «Αν η πόρτα είναι κλειστή, μπαίνουν μέσα λιγότεροι πελάτες». Διότι, όπως εξηγεί, ψυχολογικά οι κλειστές πόρτες αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο.

Πρωτοβουλία «Κλειστές πόρτες, ανοιχτά μαγαζιά»

Για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στην αγορά ο Γερμανικός Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου ξεκίνησε, μετά από πρωτοβουλία του Εμπορικού Συνδέσμου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τη διαφημιστική εκστρατεία «Κλειστές πόρτες, ανοιχτά μαγαζιά». Με πολύχρωμες αφίσες οι πελάτες ενημερώνονται ότι τα καταστήματα λειτουργούν παρά τις κλειστές πόρτες. Μέχρι τώρα η καμπάνια μας πηγαίνει πολύ καλά, λέει ο Πάτρικ Στις.

Οι περισσότεροι πελάτες δείχνουν κατανόηση για τα μέτρα, καθώς το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας γίνεται όλο και πιο σημαντικό και στη δική τους καθημερινότητα. Μιλώντας στην DW μια περαστική λέει: «Είναι ό,τι πιο σωστό μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την ενεργειακή σπατάλη. Δυστυχώς όμως χαλά κάπως τη διάθεση να βλέπεις παντού κλειστές πόρτες και να μπαίνεις σε κρύα καταστήματα. Αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή».

«Στο ναδίρ η αγοραστική δύναμη»

Για το λιανικό εμπόριο το κύριο πρόβλημα είναι άλλο, εκτιμά η Καρίνα Περέτσκε, επειδή μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πανδημίας και τον σημερινό υψηλό πληθωρισμό, η αγοραστική δύναμη βρίσκεται προς το παρόν στο ναδίρ. Ιδιαίτερα τα μικρότερα καταστήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα: «Δυστυχώς δεν έχουμε άλλες οικονομίες, έχουν εξαντληθεί. Και τώρα έχουμε υψηλότερα κόστη και οι πελάτες το ίδιο, με αποτέλεσμα να ψωνίζουν μόνο τα απαραίτητα».

Στο κέντρο πολλών γερμανικών πόλεων δεν κλείνουν μόνο μικρότερα μαγαζιά. Ακόμα και μεγάλες αλυσίδες αποσύρονται από τους εμπορικότερους δρόμους και επικεντρώνονται στις διαδικτυακές πωλήσεις. Επομένως όλο και περισσότερες επιφάνειες σε κεντρικά σημεία είναι ελεύθερες. Ο πολεοδόμος Στέφαν Κρούζε από το Ντόρτμουντ προτείνει να δημιουργηθούν εκεί πολυλειτουργικοί χώροι, οι οποίοι θα συνδυάζουν εμπόριο, εκπαίδευση, γαστρονομία και πολιτισμό. Όμως τέτοια σχέδια δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μια μέρα στην άλλη και ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Βόννης με τη σύζυγό του το απόγευμα είναι συγκρατημένα αισιόδοξος παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω του: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να απαντούν με δημιουργικότητα σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση να μας πάρει από κάτω».

Γιούλια Γκίσλερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ