Θα καταφέρει η συγκυβέρνηση να βρει την χρυσή τομή για ομαλή σύμπλευση στο δύσκολο χειμώνα με ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό; Τα βλέμματα στραμμένα σήμερα και αύριο στο Μέζεμπεργκ.Στον ειδυλλιακό μπαρόκ Πύργο Μέζεμπεργκ στο Βρανδεμβούργο συνέρχεται σήμερα και αύριο η γερμανική κυβέρνηση υπό το σχήμα υπουργικής διάσκεψης, με στόχο την κατάστρωση της κυβερνητικής πλεύσης στη δίνη του ενεργειακού, της αύξησης του πληθωρισμού και των σοβαρών διαφωνιών στους κόλπους της.

Υπό την πίεση της λήψης δύσκολων αποφάσεων, κάθε άλλο παρά εικόνα σύμπνοιας εκπέμπει πάντως η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Η μεγαλύτερη διάσταση απόψεων εντοπίζεται μεταξύ Φιλελευθέρων και Πρασίνων, τόσο ως προς την έκταση αλλά και τον χαρακτήρα των μέτρων που πρέπει να λάβει άμεσα η γερμανική κυβέρνηση για να βγει αλώβητη από τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα.

Φιλελεύθεροι versus Πρασίνων

Πρώτο σημείο διαφωνίας μεταξύ Πρασίνων και Φιλελευθέρων είναι η συνέχιση ή μη της λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών που έχουν απομείνει στη Γερμανία πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, κάτι για το οποίο πιέζει ο Φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Οι Πράσινοι όμως δεν πείθονται ακόμη για την αναγκαιότητα μιας προσφυγής σε αυτή την έσχατη λύση.

Το δεύτερο σημείο τριβής έχει να κάνει με το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών ενεργειακών κολοσσών. Μια πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας του Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με το Spiegel, αλλά προσκρούει στον Kρίστιαν Λίντνερ.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τέλος φυσικού αερίου, το υπ. Οικονομίας και Ενέργειας εξετάζει την εισαγωγή φόρου επί των κερδών στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει το Spiegel. Ο φόρος επί των κερδών αναφέρεται σε εταιρείες ενέργειας- συνήθως κολοσσούς-, oι οποίες κερδίζουν σημαντικά υψηλότερα ποσά από ό,τι είθισται και δη εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία και βαθιάς ενεργειακής κρίσης. Το FDP και ο Κρίστιαν Λίντνερ απορρίπτουν ωστόσο έναν τέτοιο φόρο επί των κερδών.

Μέσα σε όλα αυτά, μέλη των Σοσιαληδημοκρατών πιέζουν ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον καγκελάριο Σολτς για πρόσθετα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα τόσο για την ενέργεια όσο και τη στέγαση, με στόχο τη στήριξη ολοένα περισσότερο πλέον κοινωνικών ομάδων.

H νέα «πικρή πραγματικότητα»

Και τα υπόλοιπα πάντως θέματα σίγουρα δεν προσιδιάζουν με την ηρεμία του τοπίου στο Βρανδεμβούργο: στην ατζέντα βρίσκονται μεταξύ άλλων η γερμανική πολιτική ασφάλειας και τα επόμενα βήματα στήριξης της Ουκρανίας, σχέδια για αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, εξέταση σεναρίων για μια ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο λόγω των ξέφρενων τιμων στη διεθνή αγορά και βέβαια το τρίτο πακέτο ελάφρυνσης που είναι προ των πυλών, Τα δύο πρώτα πακέτα δεν επαρκούν, με ορισμένα από τα μέτρα τους, όπως το εισιτήριο των 9 ευρώ ή ο φόρος για τα καύσιμα κίνησης, να λήγουν αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, ένα είναι σίγουρο κατά τη νέα ρήση του Ρόμπερτ Χάμπεκ στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Οι ροές φυσικού αερίου δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα παλιά επίπεδα. Ήδη εκλείπουν. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα». Ήδη από σήμερα, 30 Αυγούστου και μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία κλείνει εκ νέου τον αγωγό Nord Stream επικαλούμενη ξανά τεχνικούς λόγους, ενώ η περίφημη καναδική στρόφιγγα συνεχίζει να βρίσκεται στα «αζήτητα» επί γερμανικού εδάφους.Το μόνο καλό νέο είναι ότι τα αποθέματα της Γερμανίας σε φυσικό αέριο ανέρχονται ήδη στο 80%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Δικτύων.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ