Φρούδα όνειρα για πασχαλινό τραπέζι κάπου στην Κρήτη; Οι πιθανότητες είναι λίγες σύμφωνα με δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, που ζητούν να “διαγραφούν” τα ταξίδια το Πάσχα.Το “φυτίλι” άναψε τις προάλλες ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Είπε μάλλον αυτό, που κάποιο θεωρούν ως αυτονόητο. Ότι λόγω της πανδημίας πρέπει να αποκλείονται τα ταξίδια το Πάσχα. “Είμαι της άποψης“ είπε επί λέξει στην κυριακάτικη Bild (14.02), “ότι οι αλήθειες πρέπει να λέγονται, φέτος διακοπές το Πάσχα δυστυχώς δεν πρέπει να γίνουν” εφιστώντας την προσοχή στο ότι μεγαλύτερη κινητικότητα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις επιτυχίες στην καταπολέμηση της πανδημίας. Στήριξη βρήκε από τον άκρως προβεβλημένο Καρλ Λάουτερμπαχ, ειδήμονα σε θέματα υγείας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που έχει αναδειχθεί σε καλή συνείδηση της πανδημίας και γι αυτό δέχεται απειλές από αρνητές των προστατευτικών μέτρων. “Υποθέτω ότι φέτος δεν πρόκειται να κάνουμε διακοπές του Πάσχα” είπε στην Welt. „Οι εβδομάδες του Πάσχα θα πρέπει να χρησιμεύσουν για όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές για να αποφευχθεί η απειλή ενός τρίτου κύματος με τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Εάν αυτό επιτευχθεί, δεν θα πρέπει η επιτυχία να καταστραφεί στις διακοπές”.

Πόσο μακριά είναι οι μεταλλάξεις από ένα δανέζικο νησί;

Η εκδοχή περί φετινού Πάσχα των δύο πολιτικών ήταν αρκετή για να προκαλέσει αντιδράσεις και να ξεσηκώσει την οργή των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου. Η Ένωση Ανεξάρτητων Επιχειρηματιών Ταξιδιών asr επέκρινε τον πρωθυπουργό της Σαξονίας και χαρακτήρισε τα λεγόμενά του “παντελώς πρόωρα και μη κατανοητά”. “Δεν είναι τα ταξίδια που ωθούν προς τα πάνω τα κρούσματα. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθενός, ανεξαρτήτως εάν βρίσκεται στο Βερολίνο ή στις Βαλεαρίδες” αντέκρουσε ο Γιόχεν Τσεχ, πρόεδρος του asr στο Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας RND. “Όταν τουρίστες νοικιάζουν σπίτι σε ένα νησί της Δανίας ή ένα αγρόκτημα στη Μαδέρα, έχουν λιγότερες επαφές από άλλους που κάνουν πασχαλινούς περιπάτους σε αστικά κέντρα. Γι αυτό η Ένωση χαιρετίζει μιαν ελεγχόμενη επανέναρξη των ταξιδιών για διακοπές σε διεθνές επίπεδο”. Την σκυτάλη πήρε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων και Εστιατόρων DEHOGA, ο οποίος κατέκρινε τις δηλώσεις Κρέτσμερ. “Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν αβεβαιότητα και είναι απολύτως απαράδεκτες” είπε η λομπίστρια του κλάδου Ίνγκριντ Χάρτγκες στα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και ntv. Εν όψει μάλιστα της σημερινής συνάντησης εκπροσώπων οικονομικών κλάδων με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, επεσήμανε ότι η βοήθεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για τον περασμένο Νοέμβριο δεν έχει φτάσει στο ένα τρίτο των αποδεκτών της από τον κλάδο.

Ποια είναι η γνώμη της κυβέρνησης; Δεν θέλει να κάνει προγνωστικά για το Πάσχα και τις πασχαλινές διακοπές. Ερωτηθείς σχετικά στο χθεσινό (15.02) κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κράτησε αποστάσεις. “Η γερμανική κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει προγνωστικά για τις πασχαλινές διακοπές. Όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που πολλά εξελίσσονται προς μια θετική κατεύθυνση, αλλά η κατάσταση παραμένει αβέβαιη λόγω των μεταλλάξεων”. Ο Ζάιμπερτ επέστησε την προσοχή στον “υπαρκτό κίνδυνο” από τις μεταλλάξεις. “Υποθέτω ότι το Πάσχα 2021 θα είναι μια κάπως διαφορετική γιορτή από ότι το Πάσχα 2020”.

Ελπίδες στον εμβολιασμό

Μόνο που το Πάσχα των Καθολικών δεν είναι και τόσο μακρυά (04.04) και μέχρι τότε ίσως να μην υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για άνοιγμα του τουρισμού, όπως πιθανόν να το ήθελαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Η TUI, ο μεγαλύτερος όμιλος ταξιδίων αναψυχής στον κόσμο με έδρα το Ανόβερο, εναποθέτει τις ελπίδες του στον εμβολιασμό. “Όσο πιο αποφασιστικά εφαρμοστεί η εμβολιαστική καμπάνια, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική ελευθερία για ταξίδια” είπε ο επικεφαλής του ομίλου Φριτς Γιούσεν σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο Γιούσεν κάλεσε κι άλλες χώρες να μιμηθούν το βρετανικό παράδειγμα. “Η Βρετανία είναι πιο μπροστά από όλες τις άλλες χώρες. Κυρίως η Γερμανία πρέπει να ανακτήσει χαμένο έδαφος”. Η TUI αναγκάστηκε να διαγράψει από τους καταλόγους της όλα τα τουριστικά ταξίδια μέχρι τέλος Μαρτίου σε βασικούς προορισμούς, όπως στη Μεσόγειο. Τώρα ευελπιστεί σε ένα νέο τουριστικό ξεκίνημα την περίοδο του Πάσχα. Για το καλοκαίρι 2021 ο όμιλος έχει καταγράψει 2,8 εκ. κρατήσεις σε όλο το φάσμα υπηρεσιών του σύμφωνα με πηγές του. Είναι λίγο πάνω από το ήμισυ του όγκου κρατήσεων για το ανέμελο καλοκαίρι 2019. Την μερίδα του λέοντος κατέχει η Βρετανία, όπου η TUI κυκλοφόρησε τον κατάλογο ταξιδιών 3 μήνες νωρίτερα. Αντίθετα στη Γερμανία σύμφωνα με τον Γιούσεν η εταιρεία του έχει πουλήσει μόνο μισό εκατομμύρια καλοκαιρινά ταξίδια.

Στους αριθμούς αντανακλάται και η περίσκεψη των Γερμανών για κρατήσεις σε περίοδο που η χώρα αναζητά μια πιο σίγουρη περπατησιά προς μείωση κάτω από τα 35 κρούσματα κατά μέσον όρο την εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους. Εκεί στηρίζεται ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Σπιτιών και Διαμερισμάτων για Διακοπές και αντιστρέφει το επιχείρημα ως εξής: Εάν επιτευχθεί ο στόχος, τότε τα ταξίδια το Πάσχα θα πρέπει να επιτραπούν, φυσικά υπό προϋποθέσεις. Ο εντεταλμένος για θέματα τουρισμού της γερμανικής κυβέρνησης Τόμας Μπαράις συμβουλεύει αυτοσυγκράτηση με κάθε είδους προγνωστικά. “Πάσχα έχουμε μόλις στις 4 Απριλίου”. Ο δε πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, σε αναζήτηση χρυσής τομής, συστήνει υπομονή και αυτοσυγκράτηση. “Ισχύει τόσο για εκείνους που από τώρα προβλέπουν για τους επόμενους 6 μήνες τι δεν πρέπει να γίνει, όσο και για εκείνους που λένε ότι θα πρέπει αμέσως να ανοίξουν όλα”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ