20χρονος υπάλληλος σε βενζινάδικο στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν δολοφονήθηκε όταν απαίτησε από πελάτη να φορέσει μάσκα. Τα αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση είναι πολλά.Ο νεαρός άνδρας εργαζόταν σε βενζινάδικο στην πόλη Ίνταρ-Όμπερσταϊν, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, για να χρηματοδοτήσει τα μαθήματα οδήγησης. Όταν ένας πελάτης θέλησε να αγοράσει μπύρα το βράδυ, μπήκε στο κατάστημα δίχως να φορέσει την υγειονομική μάσκα. Ο 20χρονος τού επισήμανε ότι για να μπει μέσα στο βενζινάδικο απαιτείται η χρήση μάσκας – κάτι που κατέληξε σε διαφωνία με τον πελάτη, ο οποίος τελικά αρνήθηκε να τη φορέσει και αποχώρησε δίχως να αγοράσει την μπύρα. Μιάμιση ώρα αργότερα, ο νεαρός πωλητής ήταν νεκρός. Ο 49χρονος πελάτης επέστρεψε και τον πυροβόλησε. Μάλιστα, ενώ μπαίνοντας στο βενζινάδικο φορούσε υγειονομική μάσκα, την έβγαλε προκλητικά στο ταμείο. Όταν ο φοιτητής τον ενημέρωσε για την υποχρεωτική χρήση υγειονομικής μάσκας, ο άντρας τον πυροβόλησε στο κεφάλι με ένα περίστροφο.

Αυτή είναι η επίσημη περιγραφή τη υπόθεσης που σκόρπισε την φρίκη ήδη πέρα από τα σύνορα της μικρής πόλης – η οποία μέχρι σήμερα ήταν γνωστή κυρίως για τους πολύτιμους λίθους της.

Κίνητρό του ο θυμός κατά των μέτρων της πανδημίας

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα της αστυνομίας, κίνητρο του 49χρονου φαίνεται να είναι ο θυμός του κατά της επιβολής των μέτρων για την πανδημία, τα οποία τον έθεσαν, όπως υποστήριξε στις ανακρίσεις, υπό μεγάλη πίεση και ήθελε με τον τρόπο αυτό να εκφράσει την αντίδρασή του. Ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος τελεί πλέον υπό κράτηση ως ύποπτος για φόνο, κατέθεσε επίσης ότι διαφωνεί με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ζει στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο της πληροφορικής. Επιπλέον, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, ο άνδρας ήταν «άριστος γνώστης» των θεωριών που διαδίδουν αρνητές του κορωνοϊού.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο άνδρας δεν έχει ιστορικό με την αστυνομία, αν και περαιτέρω έρευνες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη – ιδίως σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά δεδομένα. Σύμφωνα μάλιστα με τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση, αυτές προβλέπεται να διαρκέσουν μερικές ακόμη εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια την περιόδου αυτής δεν θέλουν να δώσουν άλλα στοιχεία, όπως επισήμανε ο εισαγγελέας Κάι Φούρμαν.

Στα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά συμπεριλαμβάνονται εκείνα που αφορούν την προέλευση των όπλων που κατείχε ο φερόμενος δράστης. «Τα όπλα δεν τα κατείχε νόμιμα», το από πού όμως προέρχονται δεν είναι ακόμη σαφές στην Εισαγγελία, σύμφωνα με τον Φούρμαν.

Σύμφωνα με τον ποινικό ψυχολόγο Ρούντολφ Εγκ, η επιθετικότητα του 49χρονου πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. «Πρέπει πάντα να γίνεται μία διάκριση ανάμεσα στην προφανή αιτία και στην πραγματική αιτία μίας πράξης» δήλωσε ο ειδικός από το Βισμπάντεν.

Υπάλληλοι και προσωπικό υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων

Η δολοφονία του νεαρού εργαζόμενου υπογραμμίζει όμως και μία ακόμη πτυχή της πανδημίας: Οι υπάλληλοι των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εκείνοι που πρέπει να ελέγχουν και συχνά να επιβάλλουν τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Συστηματική παρακολούθηση και έλεγχος από όργανα της αστυνομίας και τις ρυθμιστικές αρχές δεν είναι δυνατή.

Η δολοφονία στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν συγκλόνισε τους κατοίκους της περιοχής – πολλοί απέθεσαν λουλούδια και κεριά μπροστά στο βενζινάδικο, ενώ έχει συζητηθεί ήδη από τον δήμο το ενδεχόμενο μίας εκδήλωσης εις μνήμην του θύματος.

Γιάν Μπρίνκχους (dpa)

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ