Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Λάσετ προτείνει αυστηροποίηση των περιορισμών σε εθνικό επίπεδο. Το κρατίδιο του Ζάαρ ξεκινά από σήμερα χαλάρωση των μέτρων.Την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει και απαγορεύσεις της κυκλοφορίας για τις επόμενες «δύο με τρεις εβδομάδες» ζήτησε ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ. Στόχος της πρότασης του πρωθυπουργού του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι η μείωση σε εθνικό επίπεδο του δείκτη θετικότητας κάτω των 100 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Εδώ και εβδομάδες ο δείκτης κυμαίνεται σταθερά πάνω από αυτό το όριο.

Το νέο στοιχείο στην πρόταση είναι ότι τα μέτρα θα επιβληθούν σε ολόκληρη τη Γερμανία και όχι, όπως τώρα, μόνο σε περιοχές που ξεπερνούν το όριο. Ο κ. Λάσετ πρότεινε επίσης η διάσκεψη των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα να γίνει τις επόμενες ημέρες. Σειρά κρατιδίων έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Μια επίσπευση της διάσκεψης θα είχε μόνο νόημα αν προηγουμένως όλα τα κρατίδια δηλώσουν ότι επί της αρχής συμφωνούν με αυστηρότερους περιοριστικούς κανονισμούς.

Το Ζάαρ κόντρα στο ρεύμα

Σε αυτά δεν ανήκει πάντως το κρατίδιο του Ζάαρ. Παρ’ ότι ο δείκτης θετικότητας στο κρατίδιο αυξήθηκε εντός μίας εβδομάδας από 65,6 στο 91,3 ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε να κηρύξει την έξοδο από το lockdown. Από σήμερα ανοίγουν μεταξύ άλλων οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση, κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες συναυλιών, γυμναστήρια. Προϋπόθεση για να συμμετέχει κανείς σε όλα αυτά είναι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, που θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 24 ώρες. «Μετά από ένα χρόνο πανδημία θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι παραπάνω από το να κλείνουμε και να περιορίζουμε», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Τομπίας Χανς. Σχολιάζοντας την απόφαση η καγκελάριος Μέρκελ τη χαρακτήρισε «παρακινδυνευμένη».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ